Conform documentului citat de Hotnews, în cazul în care sunt consemnate datorii în certificatul de atestare fiscală, organul fiscal central își va da acordul pentru înstrăinarea bunului doar dacă îi sunt virate sumele datorate de către proprietar.
Este obligația notarului să verifice dovada achitării datoriilor către ANAF, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate.
Îți mai recomandăm La ce să fii atent când îți cumperi o locuință? Consultant imobiliar: Zugrăveala proaspătă ne poate păcăliÎn cazul contractului de donație, transferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante conform certificatului de atestare fiscală emis de Fisc.
Dacă beneficiarul actului de donație are datorii restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public notifică trimite ANAF o copie a titlului de proprietate încheiat ca urmare a transferului dreptului de proprietate.
Îți mai recomandăm Cum să te ferești de anunțurile imobiliare false. „Oferta prea atractivă are mici șanse să fie reală”Dacă beneficiarul nu-și achită benevol restanțele sau în 15 zile de la comunicarea somației, ANAF poate dispune măsuri asigurătorii sau să instituie sechestru executoriu.
Ministerul Finanțelor motivează această măsură prin faptul că statul are în vedere să prevină periclitarea colectării creanțelor bugetare, prin condiționarea realizării tranzacțiilor de înstrăinare a bunurilor imobile, de achitarea obligațiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar.
În caz contrar, există riscul ca proprietarul să intre în starea de insolvabilitate sau de insolvență, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.