Traseul noului șef de la Combaterea Spălării Banilor. De la service auto la BAC la 32 de ani, două doctorate și mason „în adormire”

National Office for Preventing and Combating Money Laundering(ONPCSB)

Laurențiu Baranga, noul director al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a avut de-a lungul timpului diverse afaceri- de la service auto la afaceri cu cherestea sau construcții-, fiind asociat cu un fost lider PSD despre care spune că nu mai ține legătura.

Noul șef de la Combaterea Spălării Banilor, numit în această funcție în urmă cu două zile, prin hotărârea primului ministru Ludovic Orban, a fost acționar în șapte firme, doar trei dintre ele mai fiind active, iar celelalte patru au fost radiate, sau suspendate În acest moment, potrivit portalului confidas.ro, Baranga mai este asociat la Haty Consult SRL, Vilbacon SRL și Haty Stark SRL. În declarația de avere depusă în 2018, el arăta că este acționar cu 50% la prima societate și deține toate părțile sociale la Vilbacon. Alte societăți radiate sau inactive din punct de vedere fiscal ale directorului ONPCSB sunt Casa Construct SRL, Hafo Asig SRL, Hafo Grup SRL și Laur SRL.

Haty Consult SRL are ca obiect de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 96.000 de lei și pierderi de 55.000 de lei. În acestă societate, Baranga deține jumătate din părțile sociale, celălalt asociat fiind inginerul Petronel Gheorghe Bigioi.

Haty Stark SRL a fost înființată în 2015 de Baraga și Mircea Dafinca, cel din urmă fiind acționar cu 10 procente. Obiectul de activitate al societății este „întreţinerea şi repararea autovehiculelor”.

Asociat cu un pesedist de frunte

Vilbacon SRL este o altă firmă la care actualul director al ONPCSB este acționar. Societatea are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Fără angajați și fără activitate, firma a acumulat la nivelul anului 2019 datorii de 216.000 de lei.

Înființată în 2000, firma Casa Construct SRL din Râmnicu Vâlcea a fost radiată nouă ani mai târziu. Acționarii societății au fost Laurențiu Baranga și Constantin Vlăduțu. Cel din urmă este un social-democrat de frunte, fost consilier PSD în CL Râmnicu Vâlcea și fost director la combinatul Oltchim, în prezent administrator al firmei Ardava SRL și proprietarul unui de hotel de lux în Călimănești. Între 2013 și 2015, societatea a semnat 5 contracte pentru servicii de tratament balnear, cazare și masă pentru beneficiarii biletelor eliberate de Casa Natională de Pensii, valoarea acestora fiind de 2,8 milioane de lei.

Baranga se dezice de Vlăduțu

Întrebat despre relațiile cu fostul asociat Vlăduțu, șeful ONPCSB ne-a declarat că nu mai ține legătura cu el. „Nu mai sunt în nicio relație. Nu mai ținem legătura absolut deloc”, a declarat pentru Europa Liberă, Laurențiu Baranga. Despre afacerile sale, directorul Oficiului arată că mai are două firme în funcțiune, din care una fără activitate. ”Una nu mai este funcțională, cealaltă este pe linia de plutire. Apare la RECOM ca firmă funcțională, dar ea nu funcționează”, ne-a mai declarat Baranga.

În 2012, presa locală a publicat o fotografie cu actualul șef al ONPCSB îmbrăcat în mason, alături de Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România. Despre apartenența la o lojă masonică, Baraga susține că a fost o etapă din viața sa și că de un deceniu este în „adormire”.

„A fost o etapă din viața mea și începând cu 2010 sunt trecut în adormire. Sunt documente la nivelul instituției din care reiese foarte clar că sunt în adormire, nu am mai participat la nicio întrunire din 2010”, ne-a mai declarat Baranga.

Adjunct la ORNISS

Înainte de fi numit șef al ONPCSB , Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituție condusă de Marius Petrescu.

Cariera lui Baranga are strânsă legătură cu universitatea „Valahia” din Târgoviște, unde este director al departamentului Științe și Inginerie, loc de unde a încasat în 2017, 58.000 de lei. Tot acolo, predă și fostul său șef de la ORNISS, Marius Petrescu. Conform declarației de avere din 2020, Petrescu a primit 56.000 de lei pentru activități didactice de la universitatea Valahia, de la Academia Națională de Informații, Academia Oamenilor de Știință și de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). La aceste venituri se adaugă pensia diplomatică a lui Petrescu în valoare de 95.000 de lei, plus salariul de director al ORNISS care a reprezentat anul trecut 130.000 de lei. În total, Petrescu este plătit de statul român cu 280.000 de lei pe an, adică 4.800 de euro pe lună.

Bacalaureat la 32 de ani, colecționar de diplome

Revenind la Baranga, din CV-ul acestuia, rezultă că a susținut examenul de bacalaureat la vârsta de 32 de ani, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București. În documentul amintit, până la vârsta de 41 de ani, Baranga nu și-a trecut niciun loc de muncă.

După absolvirea liceului, cariera universitară a proaspătului secretar de stat a explodat. În 2008 obține diploma de licență la Universitatea Ecologică din București, apoi face studii postuniversitare la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București, în 2011 devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgoviște, urmează cursuri la „Colegiul Național de Apărare”. În 2013 devine înalt funcționar public, apoi lector universitar la universitatea Titu Maiorescu, unde mai începe un doctorat în management.

Functiile de bază ale Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor sunt de colectare, procesare și analiza informațiilor financiare. In condițiile în care rezultă indicii temeinice cu privire la spalarea banilor, Oficiul sesizează de îndată Parchetul General, iar în situația în care se constată finanțarea unor acte de terorism, instituția sesizează imediat și Serviciul Român de Informații.