Institutul Oncologic București nu mai are medicamente pentru bolnavii de cancer pulmonar

Intrarea de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București

Zeci de pacienți bolnavi de cancer pulmonar nu au putut urma tratamentul la Institutul Oncologic București pentru că nu mai sunt medicamente.

Surse Digi24 și surse Europa Liberă au confirmat lipsa de medicamente de la Institutul Oncologic București.

Potrivit Digi24, reprezentanții spitalului spun că banii de la Casa de Sănătate București vin în sume mici, comparativ cu nevoile unității medicale.

Astfel, la începutul lunii septembrie, reprezentații Institutului Oncologic București ar fi cerut 10 milioane de lei pentru cumpărarea medicamentelor necesare.

Însă abia pe 24 septembrie, Casa de Sănătate a virat către spital mai puțin de jumătate din suma cerută, iar angajații unității medicale spun că încearcă să facă achiziția cât mai repede.

Pacienții bolnavi de cancer pulmonar care au mers miercuri, 25 septembrie, la spital pentru tratament au fost trimiși acasă de medici din lipsa de medicamente.

Reprezentanții Institutului Oncologic București susțin au luat legătura cu Spitalul Universitar de Urgență Elias ca s-i ajute cu medicamentelor necesare și au primit tratament pentru 10 pacienți. Însă, nu este prima dată când Institutul Oncologic București întâmpină astfel de probleme.

De cealaltă parte, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Ion Mîțu, a declarat pentru Europa Liberă că Institutul de Oncologie a primit recent o sumă suplimentară pentru tratamente oncologice:

„2,56 milioane de lei au primit ieri în plus pentru luna septembrie, pentru 6 zile. De pe 1 octombrie primesc banii pentru octombrie, primesc 8 milioane. Nu poți să ceri 10 milioane cât îmi cere mie fiecare medic la spital. Se face o medie pe toate lunile anului, media e de 4,4 milioane lei/lună. Suplimentar, când au nevoie, suplimentăm când cer mai mult, în câteva zile. La mijlocul lunii vin și ne spun că au mai mulți bolnavi și noi le dăm banii.”, spune Ion Mîțu.

„Nu știu de ce i-au trimis acasă (pe pacienți - n.red). Asta e problemă de management. Nu știu ce s-a întâmplat. Noi le-am dat ieri (24 septembrie - n.red)”, afirmă președintele director general al CASMB.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.