Trecuți din Anexa 2 în Anexa 1 a Legii Vânătorii, urșii au fost trimiși în bătăia puștii

Votând un amendament depus ad-hoc la Legea  Vânătorii, senatorii au scos urșii din lista animalelor protejate, incluzându-i în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare. Modificarea a fost adoptată cu voturile majoritare ale sentorilor PSD.

Au fost prezenți 81 de senatori, din care 67 au votat ”pentru”, 13 s-au abținut și unul nu a votat. Din cei 67, de la PSD au fost 44, de la PNL și UDMR câte 7 și 9 neafiliați. De la vot s-au abținut toți senatorii USR.

"Senatul a votat azi Legea Vânătorii, cu un amendament depus în grabă, care mută ursul din Anexa 2 în Anexa 1. O modificare de o cifră elimină ursul din lista de mamifere protejate și îl include în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare. Sinistru și contrar normelor europene", scrie pe pagina de Facebook, senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia de Mediu.

Legea merge acum în Camera Deputatilor, care este decizională în acest caz.

În timpul ședinței, unul dintre argumentele în favoarea amendamentului care dă liber la vânarea urșilor a fost legat de crimele de la Caracal.

"Au murit doi copii la Caracal, au murit trei oameni uciși de urs. Să mergem cu ursul la Ciutacu, la Gâdea, să facem Elodia și cu ursul", a spus senatorul Emanoil Savin în plen. Acesta a fost primar în Bușteni și și-a dat chiar azi demisia din PSD.

Dacă legea va trece și de Camera Deputaților în această formă, ea va încalca Directiva Europeană Habitate, astfel că împotriva României ar putea fi deschisă o nouă acțiune de infringement.

Grațiela Gavrilescu, fosta șefă de la Mediu, declara că România are o populație estimată de aproximativ 7000 de ursi, conform statisticilor fondurilor cinegetice, dar se presupune că numărul este mult mai mare. Tot ea spunea că nicio țară europeană nu a vrut ”să ia de la noi niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, în perioada 2017-2018 s-au înregistrat 32 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor, iar două persoane au murit.

ONG-uri ecologice susțin însă că numărul urșilor este ținut sub control.