Cursele cu noul tren electric Alstom, suspendate în a doua zi de la lansare, după erori ale computerului de bord

Garnitură de tren Alstom în Gara de Nord.

Trenul electric Alstom, care a făcut miercuri, pe 20 noiembrie, prima călătorie între București și Brașov, nu a mai plecat și joi dimineață, din cauza unor probleme tehnice ale computerului de bord. Pasagerii au fost redirecționați către un alt tren al CFR Călători.

Trenul electric Coradia Stream ar fi trebuit să plece din Gara de Nord joi dimineață la ora 05:40 și să ajungă la Brașov la 08:08. După acest traseu, era planificată cursa de întoarcere în Capitală. Însă trenul Alstom nu a mai plecat, iar călătorii au fost îndrumați să folosească altă variantă - o cursă CFR care a plecat după aproximativ jumătate de oră.

Înlocuirea garniturii cu un tren de același tip nu a fost posibilă pentru că este singurul de acest model operat de CFR Călători și aflat în proprietatea Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

Preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, spune că anularea cursei a fost necesară pentru că a apărut o eroare la pornirea sistemelor trenului.

„Computerul de bord nu a procesat toate informațiile care trebuiau să spună că totul este în regulă. E ca la mașină, când dai drumul la mașină și îți spune să aștepți câteva secunde pentru a se verifica integritatea sistemului”, a spus pentru Europa Liberă Ștefan Rușanu.

Ștefan Rușeanu declară că se așteaptă ca trenul să fie repus în condiții de funcționare în cursul zilei de joi, 21 noiembrie.

„Producătorul și responsabilul de întreținerea trenului, Alstom, ne-a informat că trenul este la depou pentru a se remedia această eroare. (...) Noi avem un contract și de întreținere de termen lung în care se plătește un abonament de disponibilitate. Furnizorul este penalizat în momentul în care trenul nu circulă”, a precizat Roșeanu.

Președintele ARF mai spune că incidentul este neașteptat, în condițiile în care trenul a fost testat timp de peste un an înainte să i se permită să intre în circulație.

„S-au făcut acei 10.000 de kilometri de teste. S-au făcut aceste probe de anduranță (...), a fost verificat cum merge pe rutele publice de serviciu, cum se comportă la plecarea din rampă și staționare în rampă, cum frânează de la 160 km la oră în situații normale, în situații de urgență. A fost serie întreagă de teste, bineînțeles pe lângă cele de confort, care au fost făcute în toată această perioadă”, a detaliat Ștefan Rușanu.

La rândul său, CFR Călători precizează că este doar operatorul acestui tren, iar proprietarul este ARF.

Purtătoarea de cuvânt a CFR Călători, Ada Meseșan, spune că cel mai important este că disconfortul creat călătorilor a fost unul minor, pentru că ei au putut pleca pe aceeași rută după aproximativ jumătate de oră și au avut locuri.

„Au fost preluați imediat de următorul tren al CFR Călători, pentru că pe relația București - Brașov circulă din jumătate în jumătate de oră trenuri, deci călătorii nu au fost în pagubă, au fost preluați și urcați în alt tren”, a spus Ada Meseșan.

Intrarea în folosință a primului tren electric Alstom, miercuri, 20 noiembrie, pe ruta București - Brașov, s-a făcut în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Transportului, Sorin Grindeanu.

Intrarea în circulație a trenului electric Alstom pe ruta București Brașov s-a făcut în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Trenul Alstom Coradiea Stream care a avut probleme tehnice joi dimineață este primul dintre cele 37 de trenuri electrice cumpărate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, printr-un contract semnat în martie 2022.

Valoarea totală a contractului pentru cumpărarea celor 37 de trenuri electrice produse în Polonia şi a serviciilor de mentenanţă aferente acestora, pentru o perioadă de 15 ani, este de aproape 2,5 miliarde lei, fără TVA.

Trenul este format din șase vagoane, cu o capacitate de 351 de locuri și este dotat cu cele mai noi caracteristici: toalete ecologice, sisteme audio și de afișare video pentru informarea călătorilor. Trenul are podea joasă, care permite acces ușor tuturor pasagerilor, potrivit publicației Club feroviar.

Achiziția de trenuri Alstom a fost una presărată cu incidente.

Europa Liberă a scris cum trenul electric care a avut probleme joi dimineață a intrat în țară pe 3 decembrie 2023, iar pe 4 decembrie a ajuns în Gara de Nord, tras de un marfar. De asemenea, trenul s-a defectat încă de la primele probe.

În septembrie, trenul a avut iarăși nevoie de reparații după ce, în timpul testelor, a fost lovit cu pietre de un grup de persoane din localitatea Periș, în apropiere de București, când se întorcea de la Centrul de Testare Făurei.

Îți mai recomandăm Glasul mersului de melc | Lumea se plimbă cu trenuri care levitează, România se chinuie să pună pe șine primul tren cumpărat după 20 de ani

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.