Trenurile naziste care țin în viață o mină de cărbune din Bosnia

Apariția unui fotograf străin în apropierea trenurilor minei de cărbune Sikulje din Bosnia a provocat rumoare în localitate: muncitorii au încercat să afle cine e el și mai ales de ce pozează vechile mijloace de transport.

„S-a dovedit că era german și că unchiul său a condus una dintre aceste locomotive pe frontul rusesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Hasan Blekovic, unul dintre directorii minei.

Un Kriegslok manevrează vagoane de cărbune la mina Sikulje pe 6 august 2024.

La 80 de ani după ce au ieșit din fabricile germane, cinci „Kriegsloks” (locomotive de război) mai funcționează încă în mina Sikulje de lângă Tuzla, o regiune din nord-estul Bosniei care trebuia să fie cucerită cu ajutorul acestor trenuri.

Drumurile sovietice din timpul invaziei naziste a URSS au oprit camioanele de aprovizionare germane.

După invazia din 1941 a Uniunii Sovietice, logistica de război a Germaniei naziste s-a împotmolit.

Coloanele de vehicule s-au oprit pe drumurile noroioase de toamnă, iar locomotivele de fabricație germană au înghețat în iarna aspră care a urmat.

Kriegsloks fabricate la Wildau, Germania, în august 1943.

„Războiul nu poate fi pierdut din cauza problemei transportului, aceasta trebuie rezolvată”, i-a cerut Adolf Hitler lui Albert Speer, șeful departamentului de armament și muniții al naziștilor.

În 1942, conducerea nazistă a făcut presiuni pentru o producție vastă de locomotive simple, care să poată rezista condițiilor dure din Rusia, cu ajutorul cărora să accelereze livrările către frontul de est.

Un inginer de la Tuzla verifică vizorul care indică nivelul de apă din cazanul unei Kriegslok.

Trenurile Kriegslok puteau fi fabricate rapid, iar componentele vitale erau izolate de frig. Echipajul trenurilor se putea închide într-o cabină izolată.

Plăcuța de pe un Kriegslok indică anul producției ca fiind 1944. Locul producției: Kassel, centrul Germaniei.

Mii de astfel de garnituri au fost produse în acea perioadă, multe de către prizonieri de război sovietici.

Aproximativ 300 dintre trenurile fabricate de naziști au fost folosite la invazia Iugoslaviei, mai mult de jumătate rămânând în țară în timpul retragerii haotice a germanilor.

Un muncitor în interiorul cazanului unui Kriegslok la o stație de întreținere a trenurilor de lângă Tuzla.

Multe dintre trenuri au fost casate, altele au ajuns în muzee, dar pentru industria cărbunelui din Bosnia, aflată în dificultate, trenurile au devenit o parte vitală a operațiunilor.

Un „kriegslokomotive” care trage vagoane de cărbune.

Minele de cărbune din Bosnia au fost puternic afectate de reducerea subvențiilor de stat și de angajamentul țării de a închide industria cărbunelui până în 2050, în conformitate cu cerințele de aderare la UE.

În urmă cu cinci ani, aproximativ 4.000 de oameni lucrau la compania minieră Kreka, ale cărei active includ mina Sikulje. În prezent, compania are doar 1.700 de angajați, iar directorii minei spun că se ține cont de fiecare bănuț din cheltuieli.

Piese de schimb la atelierul care deservește trenurile.

„Funcționarea trenurilor ne costă doar aproximativ 500 de euro în fiecare lună”, spune - despre Kriegsloks - Blekovic, director de întreținere la mina Sikulje.

Costul operațional relativ mic pentru fiecare locomotivă este pentru uleiul de lubrifiere și alte materiale secundare. Combustibilul este practic gratuit.

Miralem Oderovic pune cărbune în focarul unui kriegslok.

Kriegsloks au fost proiectate să funcționeze cu cărbune, un combustibil sfărâmicios, de calitate inferioară. Având în vedere că mina Sikulje dispune de vaste rezerve de cărbune, trenurile au o rezervă de combustibil practic nelimitată.

Miralem Oderovic manevrează trenul în timpul turei sale la mina Sikulje.

Miralem Oderovic conduce trenurile de fabricație germană de aproximativ 20 de ani, o muncă pe care tatăl său a făcut-o înaintea lui. Bărbatul spune că îi place acest loc de muncă, însă arată arsurile de pe un picior, făcute de aburul care pătrunde uneori în cabină.

Aceste locomotive de război au fost menținute la un nivel tehnic cât mai simplu posibil și s-a renunțat la utilizarea unor materiale rare, în special cupru.

Potrivit lui Oderovic, conducerea trenurilor are și unele pericole neașteptate. În urma crizei financiare din 2008 „niște indivizi săreau în tren în timp ce ne deplasam și începeau să fure cărbunele”.

Lignitul furat a fost fie vândut, fie folosit de hoți pentru a-și încălzi propriile case în timpul crizei economice. Mecanicul a văzut cum un bărbat a căzut și și-a pierdut brațul sub roțile trenului.

O locomotivă la stația de întreținere de lângă Tuzla.

Angajații care se ocupă de întreținere spun că, pentru moment, sunt capabili să producă propriile piese de schimb pentru trenuri, dar acestea nu pot funcționa la nesfârșit.

O plăcuță de producător arată că una dintre locomotive a fost fabricată de Henschel, aceeași companie care a produs tancurile Tiger pentru forțele naziste.

„Atât timp cât avem acest atelier în funcțiune, putem menține trenurile operaționale”, a declarat Hasan Blekovic cu privire la viitorul Kriegsloks.

„Dar avem nevoie de mecanici calificați pentru a întreține locomotivele. Este nevoie de aproximativ 10 ani pentru a instrui pe cineva, iar generația tânără nu pare interesată de această muncă”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.