Triunghiul de nisip al Olteniei. Cum s-a extins deșertul din sudul României după 1850

Your browser doesn’t support HTML5

În sudul extrem al Olteniei, nisipul e mai fin ca cel de la malul mării. Și nu e doar o bucățică mică, ci se întinde pe o suprafață imensă! Mai bine de un sfert din sudul județului Dolj e nisip. E un teritoriu ce a primit renumele de „Sahara Olteniei”.

O zonă deșertificată, unde nisipiul a pus stăpânire peste câmpurile oamenilor. E un triunghi al nisipurilor mișcătoare! O suprafață imensă, de 100.000 de hectare, cuprinsă între Craiova, Caracal și Bechet.

Nisipul se vede cu ușurință din satelit, iar primele mențiuni despre deșertul Olteniei apar încă de pe la 1850, când cronicarii vorbesc despre nisipurile „sburătoare” care se extind „năpădind în calea lor terenurile de cultură”.

Atât de mult s-a extins nisipul încât efectiv, în secolul trecut, oamenii au fost nevoiți să mute două sate, Desa și Piscu, câțiva kilometri mai la sud, într-o zonă locuibilă.

Oamenii din zonă și-au dat seama că pot stopa extinderea nisipului doar dacă plantează pădure! Acum 20 de ani s-au asociat într-un ocol silvic privat și au plantat deja peste 7.000 din hectare dintr-un necesar de 55.000.

Povestea lor, în materialul video realizat în campania Verde-n față de la Europa Liberă.