Urmînd un tipar mereu uitat sau ignorat, și vremurile noastre trăiesc febrele religioase care au pus în mișcare furii și ideii radicale, în epocile pe care - ne place să credem - modenitatea le-a surclasat. Cultul ecologiei planetare e, probabil, cel mai avansat și militant fior religios al zilelor noastre iar cazul Amazonia e ilustrarea perfectă a acestui curent.
Cascada de știri, imagini și declarații care repetă că ”Amazonia arde” a înecat toate canalele mediatice și a devenit o urgență universală. Toată lumea care e sau se consideră cineva dator să salveze lumea a avut ceva grav de spus, a cerut măsuri excepționale și a blestemat ticăloșia Omului care își asasinează Planeta.
De la Cristiano Ronaldo, Madonna și Leonardo DiCaprio, la lideri politici vest-europeni și nenumărate făpturi mai mici sau mai puțin celebre, un cor august și vehement a acoperit orizontul cu declarații-decret, sușinute de imagini dramatice. Președintele Emmanuel Macron a reacționat cu o proclamație de fervoare retorică revoluționară în cea mai bună tradiție franceză: ”Casa noastră arde! Literlamente!”
Toate aceste intervenții de aparent civism global au creeat obișnuitul front unanim. Realitatea a fost rezumată la cîteva cifre și idei ultimative, de necontrazis. Astfel, noul consens a stabilit un pact emoțional-științiific în care 1) Amazonia arde, 2) Incendiile sînt rezultatul schimării climatice și 3) Amaoznia e ”plămînul planetei” și furnizează 20% din oxigenul pe care îl respirăm.
Tabloul ”stării de urgență climatice” a mai fost invocat cu diverse arguemnte parțiale dar, de data asta, starea de fpat catastrofală din Amazonia a oferit o demonstrație covîrșitoare și de netăgăduit. Sau poate nu.
Incendiile din Amazonia sînt reale. Numărul și natura lor sînt, însă, o problemă greu de înțeles pentru activiștii care trebuie să creadă pios în degenerarea climatică provocată de acțiunile omului. Mai întîi, imaginile puse în circulație cu atîta răsunet nu sînt ce par a fi. La orginea, alarmei care a dezlănțuit panica din care s-a născut cruciada au stat fotografii din satelit publicate de NASA.
Adevărat, fotografiile NASA au fost însoțite de o explicație care spune că incendiile nu sînt ceva anormal în Amazonia și că numărul lor e sub media obișnuită. Precauțiile de acest tip au fost, însă, depășite fără ezitare.
Unul din specialiștii disponibili ca sistem de alarmă a decis fără reținere că e vorba de ”cele mai grave incendii din ultimii 20000 de ani” Imaginile terifiante s-au înmulțit și au proliferat purtate de numele celebrităților de vîrf ale zilei. La prima cercetare mai serioasă, toate s-au dovedit false sau lipsite de legătură cu incendiile pe care le ilustrau. De pildă, imaginea folosită de Cristiano Ronaldo e o fotografie din 2013. Imaginile folosite de Madonna, DiCaprio și Macron au între 20 și 30 de ani vechime. Unele din ele înfățișază incendii din afara Braziliei.
Corecțiile efectuate de arhiviști de imagine și de ziariști de investigație au trecut fără efect. Imaginația a fost hrănită de dezinformare la nivel de masă. Astfel, mesajul plasat de Ronaldo a avut 7 milioane de vizualizări. Terenul pe care adevărul trebuie să trăiască, astăzi, e tot mai înșelător și nu mai stă pe fapte. Impresia, iluzia și convingerile nu mai au nevoie de criteriile realității.
Alte detalii neserioase sau frauduloase ale cazului Amazonia o dovedesc în mod repetat. Astfel, chiar ideea după care Amazonia arde de la un cap la altul e un fals nu mai puțin întins. Incendiile sînt izolate și au loc aproape anual. De cele mai multe ori, cauza acestor incendii nu e schimbarea climatică. Majoritatea incendiilor sînt provocate de fermieri care feresc de epidemii și insecte dăunătoare zone defrișate.
Urmînd aceeași regulă agravantă a generalizării plastice și patetice, alte două clișee s-au cocoțat pe fluxurile de informație. Ambele false. Nu se știe de unde a fost pescuită cifra dramatică folosită de Președintele Macron dar Amazonia nu furnizează 20% din oxigenul planetei ci sub 6%. Mai mult, frumoasa comparație Amazonia-plămîn e o încercare școlărească fără acoperire științifică.
Președintele Macron și consilierii lui ar fi trebuit să știe sau să afle că plămînii nu produc oxigen. În plus, Amazonia nu ne condiționează. Evident, incendiile nu sînt o binecuvîntare dar oxigenul Planetei ar rămîne în cantitate neschimbată și în ipoteza în care toată Amazonia s-ar face scrum. Însumînd, cruciada cilmatică resuscitată de cazul Amazonia stă pe cîteva date reale dar uzuale (incendii anuale) și pe o sumedenie de exagerări, deformări și falisificări.
Pînă la un punct, naivitatea sau dorința de bine pot scuza aceste fandări frauduloase. Numai că psihoza climatică ascunde un substrat politic premeditat care nu are justificare.
Opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă