Trump a promis că „nu va ajuta niciodată” Europa dacă va fi atacată militar

„Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, i-ar fi spus Trump președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020.

Un înalt oficial european a povestit că fostul președinte american Donald Trump a avertizat în privat că SUA nu vor veni niciodată în ajutorul UE dacă Europa ar fi atacată militar.

„Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, i-ar fi spus Trump președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, potrivit comisarului european francez Thierry Breton, care a fost și el prezent la o întâlnire la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează Politico.

„Apropo, NATO este moartă și, oricum, vom pleca, vom părăsi NATO”, a mai spus Trump, potrivit lui Breton. „Și a adăugat: „și, apropo, îmi datorați 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi nemților, ceea ce ar fi trebuit să plătiți pentru apărare”, a relatat Breton despre întâlnirea tensionată la care a fost prezent și Phil Hogan, ministrul european al Comerțului.

Breton a povestit întâmplarea la un eveniment desfășurat marți în Parlamentul European de la Bruxelles, cu doar câteva zile înainte ca Partidul Republican să își organizeze întâlnirea cu susținătorii de partid din 15 ianuarie, din Iowa, când Trump va încerca să obțină o nominalizare în cursa către Casa Albă.

Membrii de partid își vor vota candidații, inclusiv pe Trump, guvernatorul Floridei Ron DeSantis și fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, ambii fiind cu mult în urma lui Trump în sondaje.

Bruxelles-ul se teme ca Trump să nu revină la conducerea SUA. În calitate de comisar responsabil pentru politica industrială și agenda de apărare a UE, Breton a făcut eforturi ca UE să își intensifice propriile capacități de autoapărare de când Rusia a invadat Ucraina. El a lansat marți propunerea ca UE să-și înființeze un fond de 100 de miliarde de euro pentru a crește producția de arme în blocul comunitar.

„A fost un mare semnal de alarmă și s-ar putea să se întoarcă”, a spus Breton despre Trump.

„Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri NATO, aproape toți, desigur că avem aliați, dar nu avem alte opțiuni decât să creștem drastic acest pilon pentru a fi gata orice s-ar întâmpla”.

Îți mai recomandăm Curtea Supremă a SUA va analiza dacă Donald Trump poate candida la alegerile prezidențiale