Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că ia în considerare grațierea fostului contractor al NSA, Edward Snowden, acuzat de spionaj, după ce a dezvăluit în 2013 informații secrete despre cum agenția secretă americană folosea tehnici de supraveghere pe teritoriul SUA.
Reacția președintelui vine în urma unui interviu pe care l-a acordat publicației New York Post, în care a spus despre Snowden că „sunt mulți oameni care cred că nu este tratat corect” de sistemul judiciar american.
„Voi începe să mă interesez de asta”, le-a spus Trump reporterilor, în legătură cu o posibilă grațiere a lui Snowden, relatează Reuters.
Autoritățile americane au solicitat de mai mulți ani extrădarea lui Snowden în SUA, pentru a fi judecat pentru spionaj.
Snwoden a fugit din SUA și a primit azil politic în Rusia, după ce a publicat mai multe documente către organizații de presă, care au arătat care erau operațiunile de spionaj atât internațional, cât și pe teritoriul SUA, al agenției secrete NSA.
Avocatul rus al lui Snowden a declarat că Statele Unite ar trebui nu doar să îl grațieze, ci să renunțe la toate posibilele acuzații împotriva lui Snowden, pentru că acesta nu ar fi comis nicio infracțiune.
„El a acționat nu doar în interesul cetățenilor americani, ci în interesul tuturor oamenilor”, a spus avocatul rus Anatoli Kucerena.
Poziția președintelui Trump este total schimbată față de perioada dezvăluirilor de informații secrete. Atunci, Trump l-a numit pe Snowden „un spion care ar trebui executat”, conform Reuters.
Acum, președintele american spune că părerile americanilor despre Snowden sunt împărțite: „Pare să fie o decizie împărțită. Mulți oameni cred că el ar trebui tratat cumva diferit. Iar alți oameni cred că el a făcut lucruri foarte rele”.
Mai mulți activiști civici au lăudat dezvăluirile făcute de Edward Snowden, pentru că a arătat dimensiunea extraordinară a operațiunilor de spionaj digital americane, inclusiv programe de spionaj național, despre care oficiali americani au insistat public că nu existau.
Totuși, o astfel de măsură față de Snowden ar intra în conflict cu comunitatea de informații din SUA. În trecut, președintele american i-a criticat pe unii lideri ai serviciilor secrete. Cel mai recent, criticile sale s-au îndreptat chiar împotriva șefului FBI Christopher Wray, numit în funcție chiar de Trump.
Puterile executive ale președintelui Donald Trump au fost folosite uneori în favoarea unor aliați de-ai săi. Luna trecută, el i-a schimbat sentința prietenului și consilierului său Roger Stone, scăpându-l de pedeapsa cu închisoarea, la care fusese condamnat pentru că a mințit sub jurământ în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016, pentru susținerea candidaturii lui Trump.