Cei patru candidați pentru functia de procuror general al României sunt Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu. Comisia a fost prezidată de ministrul Tudorel Toader.
Din comisia de interviu de azi au facut parte trei secretari de stat: Mariana Mot, Nicolae Liviu Popa si Octavian Costea.
Surse au declarat pentru Europa liberă că Augustin Lazăr ar putea să nu se mai înscrie în cursă.
Interviul pe care Lazăr l-a susținut în fața ministrului Toader a fost marcat de ostilitatea acestuia din urmă.
Marian Drilea, procuror la DIICOT Brașov, a fost singurul dintre candidați care a susținut necesitatea Secției Speciale pentru anchetarea magistaților, spunând că există suficiente garanții că aceasta va fi independentă.
Îți mai recomandăm LIVE Lazăr și Toader față în față la interviul pentru procurorul general. Ministrul, contrat de candidațiSchimb de replici între Toader și Lazăr
Disputa dintre cei doi a început pe tema activității lui Lazăr în comisia de eliberări conditionate de la Aiud, ministrul ținând să precizeze că el nu a făcut parte din nicio comisie de liberări conditionate în periada comunistă.
Tudorel Toader: Alta intrebare cu caracter general. Am vazut in spatiul public ultimile incidente raportate la cariera dumneavoastra profesionala.
Augustin Lazar: Care este intrebarea?
Tudorel Toader: Vis-a vis de acele incidente. Cu dezvaluirile acestea si cu calificativele care vi s-au adus.
Augustin Lazar: Atat eu cat si dumneavoastra am exercitat inainte de 1989 functia de procuror. Eram la inceput de cariera, incercam sa ne dam seama despre tot. In mod cert, procurorii tineri incercau sa respecte cadrul legal. Cadrul legal trebuie analizat la standarul etic de acum, cel european.
Cadrul legal de atunci nu avea standard. Eu am si exprimat scuze publice si regretele mele personale pentru oameni. Spun public adevarul chiar daca deranjeaza pe cineva.
Tudorel Toader: Unii spun ca scuzele sunt in numele institutiei, ca aceste scuze ar trebui sa fie in nume persoanl. Cand ati intrat in procuratura?
Augustin Lazar: La 1 martie 1982. Dreptul de semnatura l-am avut dupa 6 luni.
Tudorel Toader: Eu nu am facut parte din comisii de eliberari conditionate, este voba si de arondarea penitenciarului. In trecutul meu profesional se poate uita oricine, este totul transparent.
Tudorel Toader: Protocolul din 2009 pe care mi l-ati trimis nu avea ultimele doua pagini, nu stiam cine l-a semnat. L-am gasit la CSM. Ulterior a aparut cel din 2016. Ulterior s-a dovedit ca au fost mai multe protocoale. Ce parere aveti despre asta?
Augsutin Lazar: Am o memorie foarte buna. Este si inregistrarea. Discutia era despre pretinse echipe mixte. Toata discutia a venit despre pretinsa existenta unor echipe secrete, care amesteca procedurile procesuale. Eu am zis Doamne-Dumnezeule, acaesta inginerie nu este posibila.
Noi vorbeam despre pretinsa existenta a protocoalelor. Nu intrati in faza a doua, cum s-a aplicat. Eram in faza daca au existat.
Tudorel Toader: Ce parere aveti de decizia CCR in acest caz.
Augustin Lazar: Vreau sa fiu practic, m-am uitatat la partea protocolului din 2016 care spune ca respecta exigentele constitutionale. Am aici decizia CCR, am adus-o cu mine.
Ea spune ca respecta exigentele constitutionale, insa sunt trei termeni "care pot sa permita...", si sunt de acord cu asta. Sunt de acord cu decizia CCR.
Tudorel Toader: Procurorii au o inteligență superioară, față de cine? Când zici superioară ai un element de raportare.
Augustin Lazar: Celor inferiori. Nu vreau să ofenzez pe nimeni. Vreau să spun că procurorii fac parte din categoria magistraților, care cu toții sunt produsul INM.
Tudorel Toader: Ce facem cu cei care nu au finalizat la INM?
Augustin Lazar: Nu există oameni care au intrat în sistem fără să fi finalizat la INM.
Tudorel Toader: Stiu că știți ca se filmează și vreți să acoperiți întrebarea. Când faci o comparație, care este termenul? Am înțeles că nu vreți să ofensați pe nimeni.
Știre în curs de actualizare