Tudorel Toader aruncă vina pe foștii colegi de guvern pentru amenda de 3 mil. euro pe care trebuie să o plătească România

Tudorel Toader, fost ministru al justitiei

Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, se spală pe mâini de amenda de 3 mil. euro primită de România pentru neimplementarea Directivei europene privind spălarea banilor și dă vina pe foștii săi colegi de guvern. Directiva trebuia implementată până la 26 iunie 2017, adică în timpul mandatului său de ministru. Potrivit Hotărârilor Curții Curopene de Justiție, România este obligată la plata unei sume forfetare în cuantum de 3 milioane de euro, în timp ce Irlanda are de achitat 2 milioane de euro.

Tudorel Toader susține, într-o postare pe Facebook, că nu este vina lui, deoarece a cerut în repetate rânduri adoptarea proiectului prin ordonanță de urgență, dar a fost „blocat” în Guvern.

Reacția fostului ministru vine după ce Cătălin Predoiu, actual ministru de justiție, a acuzat guvernul PSD că a tărăgănat implementarea Directivei Europene, fapt ce a dus la penalizarea României.

Îți mai recomandăm România, amendată cu 3 milioane de euro pentru netranspunerea în termen a directivei UE privind spălarea banilor


„Nevoia de adevăr, nevoia de documentare !
........pentru cei ce scriu ori vorbesc despre Directiva privind spălarea banilor și faptul de a nu fi fost transpusă în legislația internă.

1. De la Ministerul Justiției poate fi solicitat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor, a se vedea unde și de ce a fost blocat.
2.
2. Din transcriptul ședințelor de Guvern poate fi văzut de câte ori am solicitat ca proiectul de lege, care tot stătea blocat, să fie adoptat prin OUG, pentru transpunerea aceleași Directive, cu motivarea faptului că există jurisprudență CCR, potrivit căreia "se justifică urgența adoptării unei OUG în vederea transpunerii unei Directive, pentru evitarea intrării în procedura de infringement", propunere care nu a fost acceptată !”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Postarea lui Toader a provocat reacția acidă a fostei sale colege de guvern, Ana Birchall, ajunsă între timp o opozantă a PSD și, în special, a lui Tudorel Toader. Aceasta îl acuză că este „tot atât de vinovat că și Iordache și Dăncilă” pentru condamnarea României la plata sumei de 3 milioane de euro și îi cere să nu sex văicărească” și să spună „clar, cu nume și prenume, cine, când, unde și de ce a blocat transpunerea acestei directive!” Birchall îi reamintește lui Toader că l-a avertizat în scris despre existența acestui risc.

„Sincer, nu pot înțelege cum persoane care au ocupat funcții importante în statul român, nu numai că nu își asumă cu demnitate și responsabilitate greșelile făcute dar continuă să manipuleze, cinic și viclean, opinia publică dând vină pe alții! NU domnule Tudorel Toader NU aveți nicio scuză! Și dvs. sunteți vinovat, printre principalii vinovați, pentru că nu ați luat măsurile legale necesare pentru ca această directivă să fie transpusă în termen astfel încât România să NU fie condamnată de CJUE! Personal v-am avertizat, în scris, de acest risc de condamnare a României! Și nu încercați să negați pentru că știți foarte bine că este și un memorandum adoptat în guvern în acest sens!”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

Aceasta îl acuză pe Tudorel Toader că încearcă să se ”extragă șmecherește” din responsabilitatea care îi revine: aceea că ”românii cinstiți vor contribui din propriul buzunar la plata acestei sume.”

Nici fosta ministră a Muncii, Olguța Vasilescu, nu a lăsat netaxată atitudinea lui Tudore Toader. ”Înțeleg ca Tudorel Toader ma amestecă în nerealizările lui ca ministru al Justiției. Am avut multe contre cu el, fiindcă avizele pe ordonanțele de urgență pe care le emiteam ca ministru al Muncii veneau totdeauna cu mare intarziere. Dar habar nu am de vreo directiva pe care trebuia el sa o transpună in legislație si înțeleg ca oricum subiectul era paralel cu legislatia pe munca”, a comentat Olguța Vasilescu pe Facebook.

Directiva 2015/8491 urmăreşte să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor şi al finanţării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor naţional până la 26 iunie 2016.

Îți mai recomandăm Ce a mai făcut Tudorel Toader după ce nu a mai fost ministru al Justiției

Traseul Directivei

  • Directiva 2015/849 a fost publicată în Joue pe 05.06.2015. De la această dată se știa de obligația de transpunere. Cu alte cuvinte, din acest moment curge obligația de transpunere a directivei.
  • Termenul pentru transpunerea acestei directive este 26 iunie 2017 (conform art. 67 din directivă).
  • Faza precontencioasa a procedurii de infringment a fost inițiată de Comisie în data de 19 iulie 2017.
  • Dată sesizării CJUE a fost 27 august 2018.
  • La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern și a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgență.
  • Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 și de către Camera Deputaților la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 și de către Camera Deputaților în data de 26.06.2019.
  • Legea a fost promulgată de către Președintele României, devenind Legea nr. 129/2019.