Tunelurile navale secrete din fosta Iugoslavie în imagini

Aceasta este intrarea către un port camuflat pentru navele de atac ale defunctei Marine militare  iugoslave.
 

Aceasta este una dintre cele trei baze secrete din golful Kotor din Muntenegru unde erau ascunse navele, inclusiv submarinele, de marina și de aviația inamică.

La două dintre cele trei baze, au fost proiectate console de metal acoperite cu bucăți de polistiren asemănătoare stâncilor, acoperind ca o bordură intrarea, pentru ca, observată de sus, instalația să pară a fi doar un mal stâncos și nimic altceva.   

 

„Stâncile" din polistiren au fost împrăștiate chiar și pe dealul din jurul bazelor secrete pentru a face camuflajul cât mai natural.

Drazen Jovanovic, directorul Muzeului Patrimoniului Naval din Tivat, spune că mai sunt câteva astfel de baze de-a lungul coastei adriatice a fostei Iugoslavii.

Graffiti din 1980 în interiorul unuia dintre porturile subterane.

„Au început să pună la punct aceste [baze secrete] în anii 1950. Era o parte a strategiei navale a fostei Iugoslavii", a declarat Jovanovic.

„Ambarcațiunile înarmate cu torpile sau rachete puteau aștepta în tunel până ce navele inamice se apropiau, apoi ieșeau și lansau o salvă către acestea", a explicat expertul în istorie navală.  

 

Cu apele sale adânci și adăpostul natural împotriva valurilor oceanului deschis, apele din Kotor sunt visul unui strateg naval.

Tunelurile navale ascunse din golful Kotor se află la stânga sus în această fotografie.
 

O fotografie de arhivă arată un submarin de atac iugoslav din clasa Sava, înarmat cu șase țevi torpiloare de 533 mm.

Iugoslavia a operat 13 submarine de producție internă concepute pentru a fi utilizate în Marea Adriatică și Marea Mediterană și câteva „submarine” pentru forțele speciale.
 

Valurile se varsă într-un port subteran din apropierea satului Rose.

Marina iugoslavă a fost desființată în 1992, în urma destrămării țării.

Polaris, un remorcher scos de multă vreme din uz a fost construit în Iugoslavia în 1953 și este în prezent parcat într-unul dintre tunelurile secrete.

O toaletă lângă una dintre bazele navale secrete. 

Cei care locuiau în apropierea bazelor din golful Kotor nu auziseră niciodată de porturile camuflate. 

O ușă ranforsată pentru a rezista exploziilor duce la o intrare ascunsă în una dintre bazele subterane.

Tunelul de ieșire al unei intrări la un port subterană în apropierea satului Rose.

Multe dintre submarinele de atac ale marinei iugoslave au fost dezmembrate, dar unul dintre ele a fost salvat și este acum expus de partea cealaltă a golfului, în dreptul acostamentelor unde se ascundea. 

Submarin diesel-electric din clasa Heroj construit în Iugoslavia în anii 1960. „Cumva, acest submarin a supraviețuit", ne spune Jovanovic, "și, în urmă cu câțiva ani, am reușit să îl restaurăm ca piesă de muzeu".

 

Porturile camuflate pentru nave și submarine ascunse de-a lungul coastei din Muntenegru oferă o perspectivă fascinantă asupra tensiunilor din timpul Războiului Rece.