Presa din Turcia spune că drona Akinci a fost prima care a găsit locul epavei și a acuzat Iranul că nu a recunoscut utilizarea echipamentului turc, care a spus propria sa dronă a găsit locul accidentului.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat la începutul acestei săptămâni că drona Akinci a fost trimisă la cererea guvernului iranian.
Potrivit lui Erdogan, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, drona a putut efectua operațiuni de căutare în regiune timp de șapte ore și jumătate și a zburat în total 2.100 de kilometri.
După ce drona turcă a identificat epava elicopterului și a detectat surse de căldură despre care se credea că ar fi locul prăbușirii în provincia Azerbaidjan de Est a Iranului, echipa de căutare iraniană a găsit cu succes elicopterul doborât și cadavrele lui Raisi și ale celorlalți în terenul muntos, potrivit presei turce.
Cu toate acestea, Iranul a negat că a existat o participare străină la operațiunea de căutare, în ciuda datelor de la drona turcă care au dezvăluit coordonatele accidentului și a confirmării acestor date de către unele agenții de presă iraniene.
După ce drona Akinci a capturat imagini ale epavei folosind viziunea nocturnă și camera termică și le-a lansat pe internet, Pirhossein Kolivand, șeful Societății Semilunii Roșii iraniene, a numit participarea străină la căutare un zvon.
Your browser doesn’t support HTML5
„Nu am oprit căutarea în întuneric, ceață și ploaie, iar când am descoperit epava elicopterului cu propria noastră dronă, ne-am mutat exact în locul în care a căzut elicopterul”, a spus Kolivand.
El a susținut că salvatorii din Semiluna Roșie au găsit epava la o altitudine de 2.500 de metri și „a durat 40 de minute de la găsirea epavei elicopterului până la ajungerea la locul accidentului”.
Dar în timpul căutării peste noapte, Semiluna Roșie a declarat într-o declarație, în jurul orei 4 a.m., ora locală, pe 20 mai, că, după ce drona turcă a identificat două potențiale „puncte fierbinți”, echipele de salvare Semilunii Roșii s-au îndreptat către locurile indicate.
Un reprezentant de la Institutul pentru Relații Internaționale și Cercetări Strategice (ULISA) a declarat într-un articol de opinie publicat de agenția de știri de stat Anadolu că rolul dronei în găsirea epavei a demonstrat necesitatea recunoașterii Angajamentul Turciei de a-și îndeplini responsabilitățile umanitare.
Profesorul M. Nazmul Islam a spus că, după ce Iranul a acceptat oferta Turciei de a trimite drona, Akinci a decolat de la o bază turcă în jurul orei 23:30 ora locală și a început căutarea aproape o oră mai târziu.
Turcia susține că a transmis imaginea epavei elicopterului la 3:06 a.m. ora iraniană și a împărtășit coordonatele autorităților iraniene.
Dar, potrivit relatărilor din presa iraniană, o dronă iraniană aparținând Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice ar fi găsit rămășițele elicopterului în jurul orei 5:30 a.m., ora locală.
O declarație emisă de armata iraniană spunea că, în ciuda faptului că Turcia a trimis o dronă echipată cu viziune nocturnă și camere termice, aceasta „nu a reușit să localizeze cu precizie locul accidentului din cauza lipsei echipamentului de detectare și a punctelor de control de sub nor”.
Radio Iran a raportat că era „ora cinci dimineața când au fost găsite în sfârșit coordonatele corecte cu echipamentul iranian și cu forțele de ajutor iraniene”.
Iranul, a cărui armată are propriul program de drone, nu a putut să-și desfășoare dronele, deoarece acestea erau situate în partea de nord a Oceanului Indian în acel moment, a spus armata iraniană.
Puterile occidentale au acuzat Iranul că furnizează Rusiei drone pentru războiul său din Ucraina.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.