Turneul lui Biden în Europa. „Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei și Chinei”

Președintele SUA a precizat că nu va ezita să fie activat Articolul 5 al NATO în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Președintele Statelor Unite se va afla de miercuri în Europa unde va participa la summit-urile anuale ale NATO și G7. Pe 16 iunie, Joe Biden se va întâlni, la Geneva, cu președintele rus, Vladimir Putin.

Statele Unite au dorit să dea un mesaj ferm înaintea deplasării lui Joe Biden în Europa, iar președintele american a avut un articol de opinie în The Washington Post, în care a prezentat principalele puncte de pe agenda sa.

În articolul menționat, Joe Biden a promis să consolideze alianțele democratice ale SUA în fața amenințărilor venite din partea Rusiei și Chinei. Președintele a spus că SUA trebuie să conducă lumea dintr-o poziție de forță, iar planul de relansare economică va aduce și mai multă dezvoltare.

„Pe măsură ce recuperarea economică a Americii contribuie la propulsarea economiei globale, vom fi mai puternici şi mai capabili atunci când suntem flancaţi de naţiuni care ne împărtăşesc valorile şi viziunea pentru viitor - de alte democraţii. Aceasta este agenda pe care o voi promova la orice escală", a scris Biden.

Liderul de la Casa Alba a punctat și cum va decurge relația cu Rusia.

„Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, şi nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-şi apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre", a fost poziția lui Biden în opinia publicată de The Washington Post. El a subliniat angajamentul SUA pentru apărarea drepturilor omului.

Joe Biden precizează că în discuția telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin a spus că Statele Unite nu caută un conflict.

„Dorim o relaţie stabilă şi previzibilă în cadrul căreia să putem lucra cu Rusia în chestiuni precum stabilitatea strategică şi controlul armamentelor", a transmis Biden.

Președintele SUA a reamintit că se va întâlni cu premierul britanic, Boris Johnson, pentru a reafirma relația specială dintre cele două națiuni și apoi va participa la Summit-ul G7.

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme "angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de Articolul 5 şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice".

Joe Biden urmează să se întâlnească la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Pe agenda discuților se află colaborarea SUA - UE

„Ne vom asigura că democraţiile de piaţă, nu China sau altcineva, vor scrie regulile secolului al XXI-lea în privinţa comerţului şi tehnologiei. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe întregi, libere şi paşnice", a punctat Biden.

Mesajul de forță pentru întărirea democrațiilor în fața pericolelor reprezentate de regimurile dictatoriale sau iliberale reprezintă o miză a turneului lui Joe Biden în Europa.

Îți mai recomandăm Secretarul general al NATO: „Avem o provocare serioasă, colaborarea Rusia – China. Ne apărăm aliații”