Ucraina a recuperat în ultima săptămână 15 km pătrați în sudul și estul țării. Noi atacuri aeriene rusești cu victime civile

Oficialii militari de la Kiev susțin că Ucraina a recuperat de la Rusia aproape 205 km pătrați în sud și es,t de la lansarea contraofensivei.

Armata ucraineană a recucerit aproape 15 km pătrați de teren de la trupele ruse în est și sud în ultima săptămână, a declarat luni ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar. În total, Ucraina ar fi recuperat aproape 205 km pătrați în sud și est de la lansarea contraofensivei.

Declarația vine după ce, în ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat progrese lente și constante în contraofensivă, recucerirea unor mici localități și avansuri pe flancurile orașului estic Bakhmut, capturat de forțele ruse în mai, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Kievul a anunțat că forțele sale au eliberat satul Staromaiorske din sud-estul Ucrainei, într-o campanie care vizează întreruperea legăturii terestre dintre Rusia și peninsula Crimeea.

Armata rusească a construit o vasta rețea de fortificații și câmpuri minate în teritoriile ucrainene ocupate care îngreunează semnificativ avansul trupelor ucrainene.

Trupele ruse au atacat pe două fronturi din nord, lângă Kupiansk și Liman, dar nu au reușit să străpungă apărarea ucraineană, a adăugat Hanna Maliar.

"Forțele noastre de apărare țin puternic pe loc trupele inamice", a spus ea.

Kremlinul a spus luni despre contraofensiva Ucrainei că „nu funcționează conform planului" și că resursele NATO furnizate Kievului au fost „irosite".

Tot luni, rachete rusești au lovit orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, ucigând două persoane și rănind cel puțin alte 20. Multe alte persoane au fost prinse sub dărâmături, a anunțat luni ministrul ucrainean de interne.

Un pompier lucrează pe șantierul unui bloc de apartamente puternic avariat de un atac cu rachete rusești asupra orașului Krivoi Rog, pe 31 iulie 2023.

Între timp, un atac de artilerie ucrainean asupra provinciei Donețk, parțial ocupată de Rusia, a ucis două persoane și a rănit șase în capitala regională, potrivit liderului instalat de Moscova.

Krivoi Rog este orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski. Comentând atacul de luni, președintele Ucrainei a spus că „în ultimele zile, inamicul a atacat cu încăpățânare orașe, centre urbane, bombardând obiecte civile și locuințe".

"Dar această teroare nu ne va speria și nu ne va distruge", a spus Zelenski într-o declarație pe rețelele de socializare.

În orașul Herson din sudul Ucrainei, bombardamentele rusești au ucis luni un alt civil, au declarat autoritățile locale. Alte câteva persoane au fost rănite.

Între timp, Ucraina a ripostat folosind drone pentru a lovi ținte până la Moscova. Cea mai recentă lovitură, duminică, a avariat două clădiri de birouri la câțiva kilometri de Kremlin.

Îți mai recomandăm Zelenski avertizează că „războiul” va ajunge în Rusia după ce un atac cu drone a închis un aeroport din Moscova