Fotogalerie | O ucraineancă își riscă viața pentru animalele abandonate din cauza războiului
Natalia Popova, o economistă fără experiență profesională în domeniul medicinei veterinare, a salvat peste 300 de animale exotice și animale de companie, rămase în urmă sau abandonate din cauza invaziei rusești în Ucraina.
„Ele sunt viața mea”, spune femeia în vârstă de 50 de ani, în timp ce mângâie un tigru aflat într-o cușcă.
Situat în satul Ciubînske din regiunea Kiev, adăpostul Nataliei Popova are 133 de animale, inclusiv 13 lei, un leopard, un tigru, urși și trei căprioare pe care le-a salvat în speranța că le găsi o casă nouă sau că le va trimite în străinătate.
Ea spune că adesea tremură de frică atunci când merge cu mașina în regiunile estice ale Ucrainei pentru misiuni de salvare a animalelor.
„Bineînțeles, este înfricoșător. Bineînțeles, este periculos”, spune ea. „A trebuit să învăț o mulțime de lucruri, pentru că niciun veterinar nu ar merge în prima linie.”
Recent, Natalia Popova a apelat la ajutorul voluntarilor „UA Animal” și al militarilor.
„Recordul nostru este o evacuare în 16 minute, când am salvat un leu între Kramatorsk și Slaviansk”, spune Popova. „A trebuit să învăț singură să fac anestezie. Pentru că animalele precum leii, tigrii și urșii, atunci când sunt stresate, este imposibil să le transporți.”
În cele mai multe cazuri, Popova nu știe nimic despre animalele pe care le salvează, fiind informată despre ele de către soldații ucraineni îngrijorați. „Animalele nu se prezintă atunci când vin la noi”, glumește ea.
Grădina zoologică Poznan din Polonia o ajută, de asemenea, trimițând animalele salvate spre locuri precum Spania, Franța și Africa de Sud.
Popova estimează că 200 de animale au fost trimise în străinătate, în timp ce alte 100 și-au găsit un nou cămin în vestul Ucrainei.
„Le iubesc și înțeleg că nu am resursele necesare pentru a le oferi viața confortabilă pe care o merită”, spune Popova.
Următorul ei proiect este să trimită 12 lei în Polonia.
În 1999, Popova a deschis primul club de cai privat din Ucraina. Dar abia în urmă cu patru ani a salvat primul ei leu. O organizație împotriva abatoarelor a abordat-o cu o cerere de ajutor pentru salvarea unui leu cu coloana vertebrală ruptă. Ea nu știa cum ar putea ajuta, deoarece expertiza ei era în domeniul cailor.
Dar când a văzut o fotografie a felinei, Popova nu a putut rezista. A construit un țarc, a plătit proprietarul și a luat leul. Ulterior, ea a creat o pagină de socializare intitulată Help The Lioness și oamenii au început să-i scrie, cerând ajutor pentru salvarea altor animale sălbatice.
Yana, prima leoaică salvată de Natalia Popova, avea un handicap și nu și-a putut găsi un nou cămin, așa că a devenit un membru al familiei. Yana a fost îngrijită de Popova până când a decedat, în această vară.
Inițial, Natalia Popova a folosit banii din afacerea sa cu cai pentru a-și finanța adăpostul. Dar, de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, afacerea cu cai nu a mai fost profitabilă.
Având nevoie de mai mult de 14.000 de dolari pe lună pentru a menține animalele sănătoase și hrănite, ea a apelat la împrumuturi și și-a văzut datoria crescând până la echivalentul a 200.000 de dolari.
Ea primește ceva bani de la UA Animals și din donații, dar grijile legate de cum să țină totul împreună o țin trează noaptea.
„Voi împrumuta în continuare bani, voi merge acolo unde este nevoie și voi salva animale. Nu pot să le spun nu”, spune ea.
Fără să se întrevadă sfârșitul războiului, Natalia Popova știe că va fi în continuare nevoie de ea: „Misiunea mea în acest război este de a salva animalele sălbatice”.
Informații despre cum se pot face donații pot fi găsite aici.