Galerie foto | „În tranșeele din estul Ucrainei se poate întâmpla orice, oricând". Mărturia unui fotograf de război

Un militar ucrainean trage cu o mitralieră către separatiștii susținuți de Kremlin într-o zonă industrială lângă Avdiivka, la nord de Donetsk, în noiembrie 2016.
 
Aceasta este una dintre miile de imagini realizate de fotoreporterul ucrainean Anatoli Stepanov în linia întâi a conflictului care are loc de șapte ani în estul Ucrainei.

Fotograful Anatoli Stepanov.
 
RFE / RL a vorbit cu fotograful specializat de ani de zile în conflicte despre experiențele sale și despre proiectul dedicat împlinirii a 30 de ani de independență a Ucrainei.

 

Un militar ucrainean poartă un lansator de rachete lângă Krasnohorivka, în iulie 2021.
 
Stepanov, care lucrează de obicei pentru agenția de știri AFP, a acoperit conflictul din estul Ucrainei din 2014, de după anexarea Crimeei de Rusia, când separatiștii înarmați din orașul ucrainean Harkov au încercat să preia administrația orașului.

 
 
 

Alexandra are 20 de ani. Ea i-a spus lui Stepanov: „încă din copilărie am vrut să intru în armată”. (septembrie 2018)
 
Ultimul proiect al fotografului, intitulat Independent, se concentrează pe luptători tineri, care au cunoscut doar o Ucraina independentă.
 
 

Vitali, un orfan crescut de bunica sa, avea 25 de ani în această fotografie din 2018. 

Vitali i-a spus lui Stepanov că cea mai vie amintire a sa din război este cea a participării la asaltul asupra minei Butovka, când a ajutat la recuperarea corpurilor maltratate ale colegilor săi uciși. După bătălie, spune el, armata ucraineană a bombardat mina timp de două săptămâni pentru a opri separatiștii să-și adune morții.
 

Elena, o luptătoare de 22 de ani, a fost fotografiată în ianuarie 2018. Ea s-a înrolat în armată, ca voluntar, la 17 ani. Când nu e în tranșee, Elena studiază regie de teatru la Kiev.

Stepanov spune că, în prezent, peste un sfert din luptătorii ucraineni au sub 30 de ani, spre deosebire de începutul conflictului când au sărit în ajutor mulți rezerviști.

 

Vitali a încercat să se înroleze la 16 ani, în 2014, când a izbucnit conflictul. A trebuit să aștepte încă doi ani. fotografie din 2020.
 

​Militar ucrainean în timpul confruntărilor din iunie 2021 de lângă Volnovakha.
 
După ce a asistat ani zile la acest conflict, Stepanov spune că lucrurile au intrat într-o rutină care pare mai degrabă o farsă. Ambele părți respectă încetarea focului până în jurul orei 17:00, când se retrag observatorii OSCE. Imediat după, atacurile reîncep până a doua zi dimineață.
 

Un militar ucrainean trage focuri de armă spre separtiștii din Horlivka. Iulie 2020.
 
Nu te poți relaxa niciodată pe front, spune Stepanov pentru RFE/RL.

Resturile unei rachete în asfaltul din Debaltseve, noiembrie 2014.

Stepanov a supraviețuit multor momente periculoase în cei șapte ani de conflict din estul Ucrainei. Odată, locul pe care îl părăsise cu puțin timp în urma a fost complet distrus de un proiectil.

Zonă aflată între cele două tabere, a separatiștilor și a militarilor ucraineni. (aprilie 2017)
 
Stepanov spune că după atâția ani dedicați conflictului din țara sa, nu poate renunța în ciuda pericolului permanent.

Un soldat ucrainean cântă la vioară pe frontul de lângă Horlivka, în decembrie 2020.

Stepanov spune că a face aceste fotografii din datoria civică de a arăta că într-o țară în care mulți oameni duc o viață normală, drama războiului este, în continuare, o realitate.