Premierul Ucrainei: contraofensiva va dura. Zelenski recunoaște că „merge mai lent decât se dorește”

Forțele armate ucrainene, în apropiere de Bahmut, regiunea Donețk, 17 iunie 2023

Denîs Anatoliovîci Șmîhal, premierul ucrainean, a avertizat joi că contraofensiva țării sale împotriva forțelor ruse invadatoare „va dura”, dar s-a declarat „optimist” în ceea ce privește succesul acesteia, relatează AFP.

„Vom face operațiuni foarte inteligente, ofensive. Și din această cauză, aceasta (contraofensiva) va lua timp”, a spus Șmîhal în marja unei conferințe de la Londra.

„Dar avem intenția să ne mișcăm și să mergem înainte. Vom merge înainte și sunt absolut optimist pentru eliberarea tuturor pământurilor noastre ocupate de ruși”, a mai spus el.

El a adăugat că contraofensiva presupune „o serie de operațiuni militate. Uneori este o operațiune ofensivă, alteori una defensivă”, a adăugat el.

„Din păcate, în timpul pregătirii noastre pentru această contraofensivă, rușii se pregăteau și ei, așa că există atât de multe câmpuri minate, ceea ce face cu adevărat mișcarea mai lentă”, a spus el.

Comentariile sale au venit după ce Volodimir Zelenski a declarat miercuri, într-un interviu acordat BBC, că progresul în luptă este mai lent decât s-ar fi dorit.

Ucraina a anunțat eliberarea a opt sate în cele două săptămâni ale contraofensivei, operațiune îngreunată de superioritatea aeriană rusească - un obstacol major în calea progresului forțelor ucrainene.

Zelenski a recunoscut că contraofensiva Ucrainei poate merge „mai lent decât se dorește”, dar a insistat că nu va risca inutil viața soldaților săi doar pentru a răspunde așteptărilor internaționale.

Îți mai recomandăm Podul care leagă Crimeea de Herson a fost bombardat. Un oficial pro-rus acuză Ucraina și amenință România

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este. Ceea ce este în joc este viața oamenilor. Indiferent ce ar dori unii, cu toate încercările de a ne presa, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de luptă în modul în care considerăm noi că este cel mai bine.”

Comentariile președintelui ucrainean au venit după ce președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Ucraina ar fi luat o pauză în mult-așteptata contraofensivă.

„Destul de ciudat, în acest moment asistăm la o anumită acalmie”, a spus Putin. „Acest lucru se datorează faptului că inamicul suferă pierderi grave, atât în personal, cât și în echipament”, a susținut el.

Putin a mai anunțat că noile rachete balistice intercontinentale Sarmat cu capacitate nucleară vor intra în curând în acțiune.

Rachetele Sarmat sunt concepute pentru lovituri nucleare și la mii de mile distanță, dar desfășurarea lor a decurs mai lent decât era planificat.

De asemenea, forțele ucrainene trebuie să înfrunte atacurile rusești din jurul localității Kreminna/regiunea estică Luhansk și în pădurea Serebrianka, la nord de Bahmut.

Atacurile conduse de Moscova, într-un moment în care Ucraina încearcă să facă progrese mai spre sud, i-au forțat pe generalii ucraineni să-și mute propriile trupe pentru a umple golurile, potrivit surselor militare citate de The Guardian.

Cu toate acestea, forțele ucrainene încă nu și-au angajat toate rezervele în luptă.

Comandamentul militar al Ucrainei a creat 12 brigăzi pentru contraofensivă, dintre care nouă au fost echipate de puterile occidentale, dar se crede că doar trei au fost mutate pe front.

Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, a declarat că Ucraina luptă împotriva unei „ofensive pe scară largă a trupelor rusești în direcțiile Lîman și Bahmut”, din regiunea estică Donețk.

„Lângă Bahmut, situația este în schimbare, au loc mai multe ciocniri în fiecare zi, linia este stabilă. În general, în est, trupele noastre își mențin ferm pozițiile, respingând atacurile constante ale inamicului și provocând pierderi maxime ocupantului.”