Mandat rusesc de arestare pe numele șefului Consiliului ucrainean de Securitate pentru terorism

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) la numirea lui Vasîl Malîiuk (dreapta) la conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei -Kiev, 13 februarie 2023.

Un tribunal din Moscova a emis marți mandat de arestare pe numele șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasîl Malîiuk, pentru că ar fi făcut apeluri publice la terorism.

El a fost trecut pe lista de urmăriți a Rusiei.

Ziarul Kommersant a spus că acuzația ar avea legătură cu declarația lui Malîiuk de anul trecut despre implicarea SBU într-un atac din octombrie 2022 asupra podului cheie din Crimeea ocupată de Moscova din Ucraina.

Pe 25 martie, într-un interviu televizat, el a dezvăluit câteva detalii despre atacurile împotriva personalităților publice pro-Kremlin din Rusia, începând cu 2022. El nu a spus și dacă SBU a fost implicată în aceste atacuri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a revocat marți din funcție pe Alexei Danilov din funcția de secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare și l-a înlocuit cu Alexandr Litvinenko, fost șef al spionajului ucrainean.

Schimbarea a fost anunțată în două decrete postate pe site-ul președinției ucrainene.

Zelenski nu a dat niciun motiv pentru demiterea lui Danilov, care a ocupat funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare din octombrie 2019 și care nu făcut niciun comentariu despre schimbarea sa.

Principalii șefi politici, de securitate și apărare ai țării alcătuiesc consiliul, care are un rol de coordonare în problemele de securitate și apărare națională sub conducerea președintelui.

De asemenea, Zelenski l-a numit pe Oleg Ivașcenko, fost adjunct al șefului agenției militare de spionaj ucrainene, ca nou șef al informațiilor externe.

Schimbarea vine în timp ce Ucraina încearcă să construiască fortificații defensive în partea de est a țării unde forțele rusești au avansat și pe măsură ce Ucraina devine din ce în ce mai frustrată din cauza incapacității Congresului SUA de a adopta un pachet masiv de ajutor militar pentru Ucraina, deoarece a dezacordurilor partizane.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat pentru Politico într-un articol publicat pe 25 martie că țara sa are nevoie disperată de rachete sol-aer fabricate din SUA pentru a respinge atacurile necruțătoare ale Rusiei.

„Dați-ne nenorocitele de [rachete] Patriots”, a spus el, referindu-se la armele de apărare antiaeriană care sunt cel mai bun sistem de apărare împotriva rachetelor balistice pe care le folosește Rusia.

„Dacă am avea suficiente sisteme de apărare aeriană, și anume Patriots, am fi capabili să protejăm nu numai viețile poporului nostru, ci și economia noastră de la distrugere”, a adăugat el.

Litvinenko își va prelua noile atribuții în timp ce Rusia atacă cu tiruri de rachte și drone Kievul și Harkovul.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 12 drone rusești care vizau Kievul. Nu au fost raportate victime, dar nu este clar dacă au existat pagube la sol, au spus armata. La Harkov, autoritățile regionale au declarat că cel puțin opt drone de fabricație iraniană au vizat al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, dar au fost doborâte de apărarea aeriană.

Atacurile cu drone au avut loc în timp ce inginerii s-au luptat să restaureze electricitatea pentru mii de oameni din atacurile anterioare asupra rețelei energetice a Ucrainei.

Atacurile rusești cu o zi mai devreme au afectat o parte din rețeaua electrică din Harkov, precum și instalațiile din portul Odesa la Marea Neagră și portul fluvial Nicolaev.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a declarat că peste 300.000 de locuitori au rămas fără curent la sfârșitul zilei de 25 martie.

În plus, în noaptea de 25 martie, armata ucraineană a doborât opt din cele nouă drone Shahed în regiunile Nicolaev și Odesa. La Nicolaev, resturi de drone au lovit mai multe case și au rănit 11 persoane.

Cu relatările Reuters, Serviciului rus al RFE/RL și Politico
Îți mai recomandăm Noi raiduri aeriene rusești la Kiev, Odesa și Nikolaev
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.