Volodimir Zelenski cere Occidentului să furnizeze apărare aeriană înainte de o probabilă ofensivă rusească de vară

Experții militari examinează locul unui bombardament rusesc care a ucis mai multe persoane la Harkov, pe 6 aprilie.

Experții militari examinează locul unui bombardament rusesc care a ucis mai multe persoane la Harkov, pe 6 aprilie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților occidentali să aprovizioneze țara cu sisteme de apărare aeriană, în timp ce atacurile aeriene ale Rusiei împotriva orașelor ucrainene se intensifică înainte de o probabilă ofensivă de vară.

Zelenski a făcut cererea într-un videoclip postat pe X, fostul Twitter, pe 7 aprilie, la o zi după ce două lovituri rusești asupra Harkovului, în nord-estul Ucrainei, au ucis opt civili și au rănit cel puțin 10.

„Ucraina nu are în mod clar suficiente sisteme de apărare aeriană și acest lucru este evident pentru toți partenerii noștri”, a spus Zelenski.

„Există sisteme de apărare aeriană în întreaga lume care pot ajuta. Este necesară doar voință politică pentru a le transfera în Ucraina”.

Liderul ucrainean a numit situația din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, „foarte dură”, adăugând că Rusia aruncă asupra lui bombe aeriene ghidate aproape în fiecare zi.

Rețeaua de înaltă tensiune din Harkov a fost lovită de drone peste noapte, ceea ce a cauzat întreruperea curentului la unii clienți. Între timp, patru persoane au fost ucise și mai multe blocuri de apartamente grav avariate într-un atac cu drone din 4 aprilie.

Îți mai recomandăm Trei civili uciși într-un asalt rusesc în regiunea Zaporojie, potrivit Ucrainei

Şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Yermak, a declarat săptămâna trecută că Harkov, care se află în apropierea graniţei cu Rusia, este ţinta cea mai probabilă pentru o nouă ofensivă rusă aşteptată în mai sau iunie.

Rusia a intensificat atacurile aeriene și terestre de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri pentru a profita de deficitul Ucrainei de muniții, arme și trupe. Rusia încearcă să epuizeze stocul de arme al Ucrainei înaintea ofensivei, au spus experții.

Statele Unite, cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au oprit transporturile către Kiev de la începutul anului din cauza blocajului politic din Congres. Dar acum există semne că un acord bipartizan ar putea fi aproape, deoarece deficitul de arme din Ucraina devine critic.

Președintele Camerei, Mike Johnson, a declarat că intenționează să propună săptămâna aceasta un proiect de lege de ajutor pentru Ucraina de 60 de miliarde de dolari, susținut de republicani încă din octombrie trecut. Pentagonul a spus că va fi gata să livreze arme de îndată ce legislația va fi aprobată.

În timp ce Congresul dezbate proiectul de lege privind ajutorul, Ucraina face tot ce poate pentru a-și proteja orașele.

Rusia a tras 17 drone Shahed și 10 rachete și a efectuat 88 de lovituri aeriene peste noapte, a declarat pe 7 aprilie Statul Major al armatei ucrainene, adăugând că forțele de apărare ucrainene au distrus toate cele 17 drone.

Cu toate acestea, un atac rusesc asupra orașului Hulyaypole din sud-estul regiunii Zaporojie a ucis trei civili.

„Doi bărbați și o femeie au murit sub dărâmăturile casei lor, care au fost lovite de un obuz rusesc”, a declarat guvernatorul local Ivan Fedorov în aplicația de mesagerie Telegram.

Peste 100 de sate ucrainene au fost sub focul de artilerie rusă în regiunile Cernihiv, Donețk, Dnipropetrovsk, Harkov, Herson, Lugansk, Nikolaev și Zaporojie, potrivit Statului Major.

Situația este „dificilă și tensionată” în jurul orașului Chasiv Yar, unde unitățile ruse „foloseau infanterie susținută de vehicule blindate de luptă” și „avioane de război” pentru a ataca zona, a declarat Oleh Kalashnikov, purtătorul de cuvânt al unei brigăzi a armatei ucrainene dislocată în zona.

Potrivit evaluării Statului Major General, în ultima zi au avut loc 57 de ciocniri de luptă între trupele ucrainene și forțele ruse invadatoare.

Your browser doesn’t support HTML5

Locuitorii din Harkov rezistă atacurilor Rusiei asupra rețelei energetice

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.