Ucraina este capabilă să exporte energie electrică pentru prima dată după o pauză de şase luni, având în vedere succesul reparaţiilor efectuate după atacurile repetate ale Rusiei, a declarat vineri ministrul Energiei, Herman Haluşcenko.
Din octombrie anu trecut, Rusia și-a început atacul îndelungat și deliberat asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Acest lucru a dus la întreruperi de curent electric lăsând orașele în întuneric în timpul iernii.
În acest context, Ucraina a fost nevoită să oprească exporturile de energie electrică, dar acum va putea să-și vândă din nou surplusul de energie, relatează BBC.
Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a semnat un ordin prin care se autorizează exporturile, deși clienții locali rămân prioritari.
El a spus că sistemul produce capacitate suplimentară de aproape două luni și că ucrainenii nu se confruntă cu restricții.
„Următorul pas este reluarea exporturilor de energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia necesară a infrastructurii electrice distruse şi deteriorate", a adăugat el.
În prezent, Ucraina poate exporta în orice moment către UE maximum 400 de megawaţi.
Exporturile ucrainene de energie electrică spre Uniunea Europeană se fac inclusiv prin România.
„Exporturile de electricitate vor continua să funcţioneze cu condiţia ca ucrainenii, consumatorii ucraineni, să fie alimentaţi cu electricitate - şi pot fi suspendate, dacă situaţia se schimbă", a precizat Haluşcenko.
În iunie 2022, Ucraina spera să obţină 1,5 miliarde de euro (1,64 miliarde de dolari) din exporturile de electricitate către UE până la sfârşitul anului.
Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie a anului trecut, pentru a ajuta ţara să îşi menţină funcţionarea în ciuda războiului.
Îți mai recomandăm Ucraina încearcă să prevină scurgerile planurilor militare. Noi documente clasificate au apărut online