Simbolurile Uniunii Sovietice revin în armata rusă de pe frontul din Ucraina. Secera și ciocanul, pe uniforme

Militari ruși pe linia de apărare de la granița districtului Yasinovataya, lângă zona industrială Avdeyevka. Valentin Sprinchak/TASS

Fotografii recente arată că trecutul sovietic al Rusiei a devenit un punct de atracție pentru trupele invadatoare din Ucraina, pe măsură ce obiectivele Kremlinului devin din ce în ce mai vagi.

Luptători din Brigada Internațională Piatnashka, fotografiați lângă Avdiivka pe 27 octombrie.

Imaginea de mai sus este cea mai recentă dintre alte câteva imagini care arată că soldații ruși de pe frontul din Ucraina poartă emblema cu steagul Uniunii Sovietice pe mâna stânga.

În cea de-a doua forografie se poate observa un tablou care îi prezintă pe Karl Marx, Friedrich Engels și Vladimir Lenin. Trio-ul a fost adesea asimilat ca un fel de divinități ale sistemului politic sovietic.

Un soldat rus, fotografiat în regiunea Donețk din Ucraina în iulie 2023, poartă steagul victoriei sovietice, un steag care a fost ridicat peste Reichstag-ul Germaniei de trupele Armatei Roșii în mai 1945.

În primele săptămâni ale invaziei, mai multe steaguri sovietice arborate pe tancurile rusești au fost observate în imaginile realizate de amatori. Dar o creștere recentă a fotografiilor profesionale cu simboluri sovietice lansate prin mass-media finanțată de Kremlin indică o posibilă îmbrățișare pe scară largă a simbolurilor sovietice în rândul armatei Rusiei.

Un soldat rus poartă un steag sovietic în timp ce trage cu un obuzier în regiunea Lugansk din Ucraina, pe 4 octombrie.

Ian Garner, istoric și expert în propaganda de război rusă, spune că adoptarea imaginilor sovietice este în mare măsură inițiativa soldaților și unităților individuale, dar este încurajată implicit prin „evenimente de propagandă recent finanțate de Kremlin, cum ar fi concerte, emisiuni de televiziune și așa mai departe. "

Un anchetator militar rus poartă o imagine a lui Stalin într-o suburbie din Donețk pe 24 octombrie.

În imaginea de mai sus, anchetatorul militar poartă un plasture cu Josef Stalin și cuvintele: „Când eram la putere, acest rahat nu s-a întâmplat”.

Un luptător rus voluntar în apropiere de Kremmina, în regiunea Luhansk din Ucraina, în martie 2023, poartă o șapcă care îmbină simbolurile rusești și sovietice.

Istoricul Ian Garner crede că simbolurile sovietice au fost parțial acceptate ca un punct de atracție și de accelerare a operațiunilor pentru o invazie ale cărei obiective au devenit din ce în ce mai neclare.

Un soldat rus poarta un steag sovietic stilizat, inscripționat cu literele „URSS”, lângă Avdiivka în iunie.

„Chiar dacă soldații individuali ar putea să nu se identifice cu obiectivele pretinse ale statului pentru război sau să nu poată descrie scopurile geopolitice sau strategiile de securitate națională pe care le propune regimul Putin”, a spus Garner.

„Ei se leagă în jurul acestui tip de estetică, a esteticii trecutului care se îndreaptă spre crearea unui viitor presupus utopic în care Rusia va fi din nou o mare putere”.

Un banner înfățișează femei ținând steagul sovietic cu înscrisul „pentru o Rusia puternică!” într-un bloc de apartamente din Moscova în iulie.

Bannerul din fotografia de mai sus face referire la un incident din primele zile ale invaziei ruse din 2022, în care o femeie ucraineană în vârstă a ieșit din casa ei din sat, primind ceea ce credea că sunt soldați ruși. Luptătorii erau de fapt ucraineni, care i-au dat femeii de mâncare înainte de a călca steagul.

Femeia a fost folosită pe scară largă de mass-media ruse pro-război ca simbol al ceea ce Kremlinul susține că este sprijinul pentru invazia din Ucraina.

Recruții și voluntarii ruși mobilizați țin steagul victoriei sovietice în timp ce se pregătesc să plece din Orenburg, Rusia, în octombrie 2022.

Ian Garner nu crede că imaginile sovietice indică un obiectiv de a resuscita literalmente sistemul politic marxist care a distrus nenumărate vieți rușilor de-a lungul secolului al XX-lea. „Aș spune că foarte puțini oameni din Rusia doresc cu adevărat să restabilească Uniunea Sovietică”, a spus el.

Mașini cu steaguri țariste, sovietice și rusești în Sievierodonețk, în regiunea Lugansk din Ucraina, în mai 2023.

Sondajele recente au indicat că mai mulți ruși se identifică cu Uniunea Sovietică demult moartă decât cu Rusia independentă. Dar istoricul Garner subliniază aspectul disonant al simbolurilor epocii țariste și comuniste, văzute împreună pe câmpul de luptă din Ucraina, ca un indiciu că imaginile sovietice nu sunt altceva decât un simbol al unei epoci anterioare.

Bărbații din regiunea Donețk ocupată de ruși instalează un bust al lui Vladimir Lenin în iulie.

„Nimic din toate aceastea nu are sens decât dacă înțelegi că este o expresie incoerentă din punct de vedere politic a dorinței de a te întoarce la un timp mai bun”, spune istoricul.

„Dar, desigur, vorbim despre un timp mai bun care nu a existat niciodată cu adevărat.”