Serviciile militare ucrainene l-au ucis pe șeful securității prorus al centralei de la Zaporojie: „Un criminal de război”

Locuitori din Zaporojie ridicați de serviciile de urgență după ce Rusia a atacat orașul cu bombe ghidate, 29 septembrie 2024.

Șeful securității de la centrala nucleară Zaporojie, preluată de ruși după invadarea Ucrainei, a fost ucis vineri într-un atentat cu bumbă.

Andrei Korotkîi a murit după ce mașina sa a explodat vineri dimineață în orașul ucrainean Energodar, ocupat de ruși, scrie Politico.

„Un dispozitiv exploziv artizanal a fost plantat sub vehiculul șefului securității”, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei într-un comunicat publicat pe Telegram.

„Când bărbatul a urcat în mașină, aceasta a detonat. Victima a murit în spital din cauza rănilor sale”, a spus comisia, care a anunțat că va deschide o anchetă pentru crimă.

Direcția de Informații Militare a Ucrainei (GRU) și-a asumat responsabilitatea pentru explozia care l-a ucis pe Korotkîi, pe care l-a numit „criminal de război”, și a postat pe Telegram un videoclip cu un SUV alb care explodează.

„Korotkîi este un colaborator implicat în organizarea și executarea crimelor de război și reprimarea ucrainenilor sub ocupație”, scrie GRU, care-l acuză că a furnizat ocupanților ruși liste cu angajații centralei nucleare „cu poziție pro-ucraineană”.

„O pedeapsă justă îl așteaptă pe fiecare criminal de război”, a adăugat agenția. „Glorie Ucrainei!”

Moscova a preluat controlul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare astfel de centrală din Europa, la scurt timp după ce a invadat Ucraina la începutul anului 2022.

Este situată la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de orașul Zaporojie, unde locuiesc peste 700.000 de oameni.

Există o îngrijorare larg răspândită cu privire la siguranța centralei, cu bombardamentele și loviturile cu drone în apropiere. Din acest motiv, AIEA, organul de pază nuclear al Națiunilor Unite, a emis un avertisment cu privire riscul unui dezastru nuclear.

Korotkîi nu este primul oficial care a trecut de partea rușilor și care a fost ucis într-un atentat cu bombă de serviciile de informații ucrainene.

Mihail Filiponenko, un deputat prorus și fost milițian din estul Ucrainei ocupate, a fost ucis într-un atac similar în noiembrie anul trecut. Tot atunci, GRU a promis că va pedepsi și alți colaboratori ai Kremlinului.

Îți mai recomandăm Opt morți în atacurile rusești asupra Ucrainei de „Ziua apărătorilor”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI