Ucraina spune că forțele sale rezistă în orașul strategic Mariinka, după ce rușii au pretins că au cucerit localitatea

O fotografie din dronă arată ce a mai rămas din Mariinka, un oraș care a fost aproape complet distrus de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia a declarat, pe 25 decembrie, că forțele sale au capturat orașul strategic Mariinka din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, dar Kievul a contestat afirmația, raportând că trupele sale au respins trei „atacuri nereușite” în apropierea comunității ruinate și aproape pustie.

„Nu este corect să vorbim despre cucerirea localității Mariinka”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televiziunea ucraineană, în urma afirmațiilor făcute de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei întâlniri televizate cu președintele Vladimir Putin.

„Lupta pentru Mariinka continuă”, a spus Ștupun. „În prezent, militarii noștri se află între granițele administrative ale Mariinka, dar orașul a fost complet distrus”, a adăugat el.

Mariinka este un oraș relativ mic, cu o populație de dinainte de război sub 10.000 de locuitori, dar armata rusă a căutat să-l captureze pentru a avansa mai spre vest și pentru a proteja mai bine orașul ocupat Donețk.

Luptele au avut loc și în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, fiind pentru prima dată când Ucraina a sărbătorit acum Nașterea Domnului, în loc de 7 ianuarie.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat în iulie o lege prin care sărbătoarea oficială a fost mutată pe 25 decembrie într-un gest de desprindere totală de Moscova.

Prin această lege, Ucraina a vrut „abandonarea moștenirii ruse”, în urma deciziei Moscovei de a o invada în februarie 2022.

Schimbarea îi aduce pe credincioșii ortodocși din Ucraina în concordanță cu catolicii din țară, care la începutul acestui an au aprobat o modificare similară a calendarelor.

Frontline Ukrainian Troops Celebrate First Christmas According To Western Calendar