Cum sunt îndepărtate „fructele mortale” din copacii bombardați de trupele ruse

Imagine furnizată de Chris Garrett

Fotografii cu rachetele rusești înfipte în copaci surprind intensitatea luptelor din Ucraina.

Expertul britanic în explozibili Chris Garrett râde ciudat când este întrebat cum a îndepărtat obuzul de artilerie care se vede în fotografia de mai jos.

„Chirurgul profesionist de arbori” spune că, după ce și-a pus vestă și cască de protecție, a tăiat baza copacului cu drujba, apoi: „Am sărit într-un șanț abandonat și am lăsat copacul să cadă”.

Din fericire, spune el, fitilul proiectilului fusese deteriorat și nu a explodat atunci când copacul a ajuns la pământ. Britanicul glumește spunând că tehnica nu a fost, probabil, „conform standardelor internaționale de acțiune împotriva minelor”, dar „treaba a fost făcută și am plecat cu toții acasă”.

Acesta este unul dintre cele câteva pe care bărbatul din Isle of Man le-a documentat pe contul său de Instagram despre obuze și rachete care au fost aruncate în copaci cu o asemenea forță încât au rămas blocate, chiar și la câteva săptămâni, după ce forțele rusești invadatoare și-au abandonat pozițiile din jurul Kievului.

El se bazează pe donații pentru munca sa de eliminare a munițiilor explozive (EOD) în Ucraina.

Garrett spune că în cele mai multe cazuri, obuzele nu sunt trase dintr-o armă, așa cum este și cazul rachetei din fotografia de mai sus.

Despre proiectil înfipt cu baza într-un copac, din fotografia de mai sus, el spune: „Dacă ar fi fost un proiectil tras (de o armă), ar fi trecut direct prin acel copac, l-ar fi rupt în două”.

Chris Garrett lucrează ca voluntar de eliminare a munițiilor explozive (EOD) în Ucraina.

De fapt, „fructele” mortale - așa cum le spune el - pe care voluntarul le-a documentat în pădurile din jurul Kievului sunt rezultatul unor explozii secundare, în mare parte ale unor vehicule rusești care transportau muniție.

„Camioanele au sfârșit prin a lua foc sau au fost lovite (de artileria ucraineană) direct”, spune Garret.

Procesul cunoscut sub numele de detonare accidentală: unda de șoc a unui proiectil care explodează fie din cauza căldurii, fie din cauza impactului are suficientă forță pentru a „declanșa cartușul de lângă el și așa mai departe”, ceea ce trimite resturi în toate direcțiile.

Mici proiectile ascuțite din oțel, cu coadă evazată, pentru un zbor stabil.

Pe lângă rachete și obuze de artilerie, Garrett a filmat și zeci de mici săgeți de metal numite „flechettes”, înfipte în copaci, la o poziție rusă abandonată. Proiectilele de mărimea unui cui sunt trase din unele tancuri pentru a ucide și mutila trupele inamice.

După ce un proiectil de acest fel este tras, acesta se deschide pentru a dezlănțui sute de săgeți cunoscute pentru bâzâitul înfricoșător pe care îl produc la trecerea lor, ceea ce a dat obuzelor antipersonal porecla „gloanțe cu albine”.

Pericolul activității în care sunt implicațo Garrett și ceilalți voluntari „EOD” din Ucraina a fost evidențiat la începutul acestei luni.

În timp ce lucrau în pădurile din apropierea Kievului, Garret a povestit că au auzit „o explozie în pădure și un țipăt”. Deși echipa a încercat să investigheze explozia, nu au reușit să localizeze explozia misterioasă.

Având în vedere că fostele câmpuri de luptă din jurul Kievului sunt încă pline de muniție neexplodată, Garrett spune că „este prea periculos acum să te plimbi în căutarea lor”.