Galerie foto | Pradă de război în Ucraina: Ce au lăsat în urmă forțele ruse

Această imagine a unui obuzier autopropulsat rusesc 2S19 Msta-S capturat a fost publicată pe 12 septembrie de armata ucraineană. 

Fotografia este una dintre zecile apărute în ultimele zile, care arată echipamente rusești aparent abandonate de invadatori în timp ce se retrag din teritorii din nord-estul Ucrainei. 

Vehicule blindate amfibii rusești care au naufragiat în timp ce traversau un curs de apă în regiunea Harkov.  

Kremlinul a susținut că recentele pierderi teritoriale în fața contraofensivei ucrainene au fost planificate pentru a „atinge obiectivele declarate de eliberare a Donbasului” de sub controlul ucrainean, însă avalanșa de imagini, cu echipamente rusești abandonate și capturate, de pe rețelele de socializare sugerează o retragere haotică.

La 11 septembrie, voluntarul militar ucrainean Pasha Kashchuk a postat pe pagina sa de Facebook această imagine și alte câteva imagini în care apare o dronă de recunoaștere rusă Orlan-10 capturată.

Un manual de instrucțiuni în cutia sistemului de drone Orlan. 

Dronele rusești cu aripă fixă au fost doborâte și recuperate în bătăliile anterioare din Ucraina, dar ultima descoperire se remarcă prin faptul că, odată cu aeronava, a fost confiscat întregul sistem Orlan-10, inclusiv antenele emițătoare și broșurile detaliate de instrucțiuni. 

Lansatoare de grenade rusești capturate de forțele ucrainene care au avansat în regiunea Harkov.

Politicianul ucrainean Iulia Iațîk se fotografiază cu un vehicul rusesc capturat în regiunea Harkov. Imaginea a fost postată pe pagina sa de Facebook pe 11 septembrie.

Un tanc rusesc este încărcat la bordul unui transportor în regiunea Harkov, într-o fotografie publicată de armata ucraineană la 11 septembrie.

Kievul a blocat accesul jurnaliștilor la contraofensiva din nord-est, ceea ce înseamnă că o mare parte din imaginile existente din regiune se limitează la ceea ce au difuzat guvernele ucrainean și rus.

Un vehicul rusesc de geniu de luptă IMR-2 abandonat, care ar fi fost fotografiat în apropierea orașului Izium din nord-estul țării.

În pofida câștigurilor teritoriale masive ale Ucrainei din ultimele zile, videoclipurile de pe canalele pro-Kremlin care circulă pe Telegram indică faptul că cel puțin o parte din contraofensiva ucraineană s-a confruntat cu o rezistență letală. 

Vehicule blindate rusești echipate cu sisteme optice avansate, fotografiate în Balaklia. Orașul din estul Ucrainei a fost declarat recucerit de Kiev în aceeași zi în care a fost făcută această fotografie, pe 10 septembrie.

Pasha Kashchuk, fotografiat cu un vehicul rusesc capturat și o sabie de samurai în regiunea Harkov.

Trupele ucrainene se adună pentru o fotografie în jurul unui 2S19 Msta care ar fi fost abandonat în timpul retragerii rusești. Obuzierele autopropulsate se numără printre cele mai formidabile piese de artilerie ale Rusiei și sunt evaluate la aproximativ 1,5 milioane de dolari pe unitate.

O poziție rusă abandonată în Balaklia la 10 septembrie. Grenade propulsate de rachete încă ambalate pot fi văzute printre cutii de muniție și obuze de artilerie aruncate.

Un vehicul blindat rusesc, capturat de forțele ucrainene în regiunea Harkov. Vehiculul era parțial acoperit de o prelată care ar fi ajutat la ascunderea acestuia de drone.

Un punct de control rusesc abandonat, realizat din cutii de muniție și un copac, în regiunea Harkov.

La 12 septembrie, Ministerul britanic al Apărării a declarat într-un raport că avansul fulgerător al Ucrainei, care a recucerit mai multe orașe cheie pentru logistica de invazie a Rusiei, are „implicații semnificative pentru designul operațional general al Rusiei”.

După ce armata ucraineană a recucerit porțiuni de teritoriu în nord-estul țării, au apărut imagini dramatice care arată mase de echipamente militare lăsate în urmă de trupele rusești care se retrag.