MH17. Ucraina acuză Rusia de terorism pentru doborârea unui avion al Malaysia Airlines în 2014

Rămășițele avionului doborât în 2014 s-au împrăștiat în Ucraina de est. Nu a supraviețuit niciun pasager.

Reprezentanții Ucrainei au numit Rusia un stat terorist în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Ei au acuzat Kremlinul de susținerea unei grupări de separatiști ruși care au doborât cursa MH17 a Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, în 2014.

Avocații care reprezintă Ucraina la Haga au prezentat argumentul că Moscova a încălcat tratatul antiterorism al ONU prin echiparea acestui grup separatist.

În 2022, un tribunal din Olanda a condamnat trei bărbați (doi ruși și un ucrainean) pentru doborârea, în 2014, a zborului MH17 în estul Ucrainei.

Racheta folosită de aceștia a fost fabricată în Rusia, primită din Rusia și lansată la ordinul Rusiei, a stabilit tribunalul olandez.

Deși cei trei ar fi intenționat să tragă într-o aeronavă militară, nu în una civilă, intenția era aceeași: de a doborî un avion.

Îți mai recomandăm Tribunal din Olanda: Zborul MH17 a fost doborât, în 2014, de o rachetă rusească. Condamnări la închisoare pe viață

Investigațiile ulterioare efectuate de grupul de jurnaliști Bellingcat indică faptul că racheta ar fi provenit de la Brigada 53 a armatei ruse, cu sediul la Kursk.

În data de 17 iulie 2014, cursa Malaysia Airlines de la Amsterdam Schiphol la Kuala Lumpur a trecut deasupra teritoriului Ucrainei, la începutul conflictului din estul țării.

Deși zbura regulamentar, la 300 de metri deasupra spațiului restricționat, avionul a devenit o țintă.

Racheta BUK cu care separatiștii ruși au tras în zborul MH17, prezentată de procurorul olandez Fred Westerbeke în 2018.

În urma incidentului și-au pierdut viața 298 de persoane, dintre care 80 de copii și 15 membri ai echipajului. Pasagerii proveneau din 17 țări diferite, majoritatea fiind olandezi sau malaezieni.

Rusia a negat vehement implicarea în doborârea cursei MH17, dând vina chiar și pe forțele ucrainene. Probele aduse de către ruși au fost respinse de tribunalul olandez.

În procesul de la CIJ, Rusia a cerut retragerea speței, spunând că tribunalul nu ar avea jurisdicția necesară. Avocații Rusiei își vor prezenta argumentul în fața tribunalului pe 8 iunie.

Îți mai recomandăm Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”