Inscripții pe obuze: de ce soldații din Ucraina scriu mesaje pe proiectilele de artilerie

Luptătorii separatiști din regiunea ucraineană Luhansk se pregătesc să tragă cu obuze de propagandă spre pozițiile ucrainene, în martie 2022.

Pe obuze se pot vedea inscipții ca „alăturați-vă miliției populare a LNR” și „Rușii nu renunță niciodată”. LNR este acronimul folosit de un grup separatist susținut de Moscova, care se autointitulează Republica Populară Luhansk.

Un soldat ucrainean încarcă un proiectil lângă Bahmut, în februarie 2023. Încărcătura conține un mesaj sarcastic: „La mulți ani de ziua armatei sovietice! 23 februarie”.

Irina Ribakova, ofițer media în armata ucraineană, spune pentru RFE/RL că astfel de mesaje, care vor fi fi distruse în bucăți indescifrabile, sunt destinate în mare parte pentru social media.

Un soldat ucrainean cară un obuz cu mesajul „pentru Harkov”, lângă Lîman, în regiunea ucraineană Donețk, în august 2023. Harkovul a fost atacat aproape constant de forțele ruse de la lansarea invaziei din 2022.

„Probabilitatea ca inamicul să citească mesajele este scăzută. De aceea sunt fotografiate și postate pe rețelele sociale.”

Irina Ribakova spune despre proiectile personalizate că sunt mai mult un mesaj pentru societatea ucraineană decât pentru inamic.

Un luptător ucrainean se pregătește să semneze un proiectil pentru un obuzier autopropulsat Akatsiâa în regiunea Donețk în iulie 2023.

Irina Ribakova spune că mesajele pot servi și ca o metodă de ridicare a moralului trupelor și de descărcare psihologică. „Uneori este doar un blestem pentru inamic.” Adesea, spune ea, „oamenii scriu numele camarazilor lor morți pe care speră să-i răzbune cu acest obuz.”

 

Un comandant ucrainean de artilerie semnează un obuz în regiunea Donețk pe 4 noiembrie, în memoria lui Valentin Dihtiar, soldat și prieten ucis în acțiune în martie 2023.

„Cu cât vor mai mult răzbunare, cu atât mai mare este obuzul pe care o semnează”, spune Ribakova.

Un obuz de artilerie cu fraza „scrisoare pentru Zelenski” fotografiat într-o poziție a luptătorilor pro-ruși din regiunea Donețk din Ucraina, în octombrie 2022.

Scrierea pe proiectile este un obicei vechi de cel puțin 2.000 de ani. Primul exemplu cunoscut este un proiectil antic grecesc pentru praștie, făcut din plumb și pe care scrie cu cuvântul „prinde!”.

 

Un lansator rusesc de rachete TOS-1A capturat de Ucraina trage spre pozițiile rusești de lângă Kreminna, în regiunea Luhansk. Capsula rachetei este scrisă cu spray cu „Da Vinci”, numele de cod al comandantului Dmitro Kotsiubailo, ucis în luptă.

 

Un vârf de aripă al unei drone kamikaze rusești care a lovit Kievul în octombrie 2022 e inscripționat cu cuvintele „Pentru Belgorod și pentru Lug”.
Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată în timpul unei incursiuni din Ucraina de milițiile anti-Kremlin în primăvara anului 2023 și a fost vizată în mod repetat de Kiev.
Lug/Luch s-ar putea referi la centrala electrică rusă din sudul Belgorodului care a fost avariată într-un atac ucrainean.

Soldații ucraineni scriu pe un obuz „pentru Kreminna". Orașul din estul Ucrainei a fost intens disputat încă din primele zile ale invaziei ruse din 2022.

Mai multe site-uri ucrainene se oferă să scrie, contra cost, mesaje personalizate pe obuzele trase spre pozițiile rusești contra cost. Un site susține că a strâns astfel peste 1,5 milioane de dolari pentru armata ucraineană.

Un obuz cu steagul american și mesajul „glorie Ucrainei” văzut în regiunea Donețk pe 4 noiembrie.

Donatorii plătesc în jur de 200 de dolari pentru ca mesajul lor să fie scris pe proiectile de artilerie de calibru mare și să primească o fotografie de pe linia frontului a obuzelor lor personalizate.

Obuze pline cu mesaj inclusiv „de la locuitorii din Bohuslav «cu dragoste»” și „pentru Harkov”. Un obuz este semnat „Lt. A Kravetz”.

Un comandant rus a fost întrebat despre practica de a scrie mesaje pe obuze. „Desigur, desenele sau scrisul pe materiale nu este permis oficial, dar cum să nu permit acest lucru camarazilor cu care intru în luptă?”, a spus el.

 

În Ucraina, mesajele scrise pe proiectilele trase asupra inamicului au căpătat un nou sens în epoca rețelelor de socializare.