Ucrainenii, afectați de frig și de lipsa curentului electric

În contextul în care temperaturile sunt așteptate să scadă și mai mult, locuitorii din Herson, recent eliberat de sub ocupație rusească, se luptă pentru provizii la un centru de distribuire a ajutoarelor. Kievul spune că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică după ultimul val de lovituri cu rachete ale Rusiei.

Mai mulți locuitori stau la coadă pentru ajutor în Herson.

Autoritățile care lucrează la restaurarea rețelei de curent electric au avertizat că activitatea de pe teren e încetinită de minele lăsate în urmă de trupele rusești.

Compania națională de electricitate, Ukrenergo, a precizat că valul de atacuri cu rachete rusești din 15 noiembrie a avariat 15 instalații energetice. Drept urmare, mii de kilometri de linii principale de înaltă tensiune nu mai funcționează.

În condițiile în care grijile legate de lipsa de combustibil sunt din ce în ce mai mari, șoferii din Herson își fac provizii.

Mașinile așteaptă la coadă pentru combustibil în Herson, pe 17 noiembrie.

Mulți locuitori inclusiv din orașul Mariupol, controlat de Rusia, se confruntă cu lipsa de electricitate, apă sau gaze. În imagini, un bărbat se încălzește lângă un foc, 16 noiembrie 2022.

Rusia a promis că va reconstrui orașul Mariupol, grav afectat de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, mulți dintre locuitorii rămași, precum Aleksandra Zelenskaia, în vârstă de 68 de ani, sunt lăsați pe cont propriu în condiții dezastruoase.

Halina Șevțova, localnică din Mariupol, trăiește în subsolul acestei clădiri distruse alături de soțul ei, Pavlo.

Pavlo i-a invitat pe jurnaliști să viziteze subsolul rece și întunecat în care el și Halina locuiesc de când casa lor a fost distrusă în luna martie.

Kiev, după prima ninsoare din acest an, 17 noiembrie 2022.