Moscova şi Kievul au făcut cel mai important schimb de prizonieri de la începutul războiului

Unii dintre prizonierii ucraineni eliberați miercuri s-au înfășurat în steagul ucrainean.

Pe fondul intensificărulor atacurilor aeriene, Rusia și Ucraina au încheiat un acord privind un schimb de sute de prizonieri de război, mediat de Emiratele Arabe Unite.

Autoritățile de la Kiev au declarat, pe 3 ianuarie, că 230 de cetățeni ucraineni au fost returnați din captivitatea rusă, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că 248 de ruși au fost eliberați de Ucraina.

Ministerul a spus că întoarcerea rușilor „a devenit posibilă datorită participării la medierea umanitară a Emiratelor Arabe Unite”.

Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite a recunoscut rolul, spunând într-o declarație că schimbul a fost posibil datorită „relațiilor sale de prietenie puternice” atât cu Moscova, cât și cu Kievul.

„Sunt recunoscător tuturor celor care au muncit pentru acest rezultat... Ne amintim de fiecare dintre oamenii noștri. Și trebuie să-i recuperăm pe toți”, a spus președintele Volodimir Zelenski într-o postare pe X, fosta Twitter, despre cel mai recent schimb de prizonieri.

Președintele ucrainean a declarat că este „recunoscător tuturor celor care au obținut acest rezultat”, dar nu a menționat Emiratele Arabe Unite sau orice alte țări implicate în negocieri.

Un videoclip pe care l-a postat îi arată pe prizonieri întâmpinați de alți soldați și de cei dragi în timp ce coborau dintr-un autobuz. Unii dintre ei s-au înfășurat în steagul ucrainean.

„Inițial, nu existau informații despre unii dintre cei ținuți captivi. Au fost considerați dispăruți în acțiune. Este esențial să menținem speranța vie”, a spus Zelenski.

El a mai spus că, deși schimburile de prizonieri au fost suspendate de mult timp, „negocierile nu au încetat nici măcar un moment”.

Potrivit comisarului ucrainean însărcinat cu drepturile omului Dmitro Lubineţ, 230 de militari ucraineni au fost eliberaţi în cel de-al „49-lea schimb” de prizonieri între Kiev şi Moscova de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Între ei se află 66 de apărărtori ai Uzinei Azovstal din timpul asedierii oraşului Mariupol de către armata rusă, în 2022, potrivit unui oficial ucrainean care a luat parte la negocieri.

În total, începând de la 24 februarie 2022, „2.828 de apărători (ucraineni) s-au întors acasă!”, anunţa miercuri Dmitro Lubineţ.

Schimbul de prizonieri de miercuri are loc în plină intensificare a violenţelor între Rusia şi Ucraina în ultimele zile, prin atacuri de ambele părţi, soldate cu zeci de morţi şi răniţi în rândul civililor.

Un atac rus cu rachetă în Ucraina s-a soldat vineri cu aproximativ 50 de morţi, urmat de un bombardament ucrainean al oraşului rus Belgorod, sâmbătă, soldat cu 25 de morţi. Au urmat noi atacuri ruseşti de amploare împotriva Kievului, regiunii capitalei şi Harkovului marţi, soldat cu cinci morţi.

Miercuri, bombardamente ruseşti de mai mică amploare s-au soldat cu trei morţi în două regiuni din Ucraina.

Îți mai recomandăm Oraşul rusesc Belgorod, atacat din nou. Zelenski cere ajutor pentru întărirea apărării antiaeriene