Galerie foto | Ruinele orașului Severodonețk, aflat acum sub ocupație rusă

După luni întregi, timp în care au suportat focuri devastatoare de artilerie, locuitorii din Severodonețk pot părăsi subsolurile în care și-au protejat viețile.

O femeie izbucnește în plâns în fața locuinței sale, distruse în urma bombardamentelor rusești, în Severodonețk, Ucraina, 30 iunie 2022. 

Un bloc de apartamente, distrus în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, Severodonețk, Ucraina, 30 iunie 2022. Orașul a căzut în mâinile armatei ruse după mai multe luni de luptă în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. 

Resturile unui tun anti-tanc MT-12, abandonat în apropierea unor clădiri de apartamente distruse de luptele din ultimele luni.

Unii locuitori din Severodonețk gătesc în aer liber pentru că multe din locuințele lor au fost distruse de bombardamentele constante ale armatei ruse.

Olga Risanova, în vârstă de 60 de ani, pregătește mâncare în bucătăria sa de la subsolul unei clădiri din Severodonețk, 30 iunie 2022.

Locuitorii unui bloc stau afară, în fața clădirii avariate de bombardamentele rusești din Severodonețk, Ucraina, 30 iunie 2022.

Un grup de localnici din Severodonețk, surprinși pe stradă în dreptul mai multor blocuri distruse în urma bombardamentelor rusești, 30 iunie 2022.

Uzina chimică Azot, în interiorul căreia s-au adăpostit aproximativ 800 de civili în timpul luptelor din Severodonețk.

Un localnic pe bicicletă trece pe lângă un bloc grav afectat de focurile de artilerie rusești din Severodonețk, Ucraina. Fotografie realizată la data de 30 iunie 2022. 

Un tanc distrus de-a lungul drumului ce duce înspre Severodonețk, Ucraina.

Mai mulți locuitori din Sievierodonețk stau la rând ca să primească hrană din partea voluntarilor. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a numit situația din Sievierodonețk drept „groaznică”, întrucât ajutorul umanitar internațional este puternic limitat, aproape imposibil de furnizat.

Mai mulți voluntari distribuie hrană localnicilor din Severodonețk, 30 iunie 2022.

Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kiril Budanov, a declarat pentru Reuters că retragerea soldaților ucraineni din Severodonețk face parte dintr-o „regrupare tactică”.

„Rusia se folosește de tactica pe care a folosit-o și la Mariupol: ștergerea orașului de pe fața Pământului”, a declarat Budanov. „Având în vedere condițiile de față, menținerea apărării printre ruinele clădirilor sau în câmpurile deschise nu mai este posibilă”, a continuat el.