Aproape 90 de țări și organizații vor participa la un summit de pace pentru Ucraina organizat în Elveția în acest weekend, a spus președinta Viola Amherd, pe fondul situației complicate de pe front, unde fiecare tabără reclamă succese.
Vorbind în orașul elvețian Berna luni 10 iunie, Amherd a spus că participanții la summit - dintre care aproximativ jumătate vor fi șefi de state sau de guverne - vor căuta să găsească o cale pentru încetarea luptelor pornite acum peste doi ani, după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei.
„Aceasta nu este propagandă”, le-a spus Amherd jurnaliştilor. „Este despre baza ajutorului umanitar oferit de Elveția... și pentru inițierea unui dialog”.
În timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz sunt așteptați să participe la summit, oficiali din China și Rusia nu vor fi prezenți la summit.
Moscova nu a fost invitată -- Ucraina consideră că prezența sa nu va face decât să distragă atenția și să creeze obstacole în calea progresului în stabilirea unui drumului către pace -- și susține că demersul este lipsit de sens fără participarea sa.
Beijingul a spus de asemenea că procesul este viciat fără participarea ambelor părți la conflict.
Înainte cu doar câteva zile de summit, pe câmpul de luptă ambele tabere, ucraineană și rusă, susțin că au înregistrat progrese.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care sprijină organizarea summitului din Elveția din 15-16 iunie, a declarat într-un mesaj video pe rețelele de socializare sâmbătă că forțele ucrainene blochează avansul Rusiei în zonă și „distrug unitățile ruse care intră în aterizează și terorizează regiunea Harkov”.
RFE/RL nu a putut verifica independent afirmația, dar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat pentru CBS TV că, deși Harkov „este încă sub amenințare”, rușii „nu au reușit să facă progrese palpabile pe teren în ultimele zile. în zona respectivă”.
Forțele ruse au început o ofensivă în regiunea Harkov de-a lungul graniței ruso-ucrainene pe 10 mai, într-o acțiune pe care Kremlinul a descris-o ca o încercare de a stabili o „zonă tampon” pentru a proteja teritoriul rus de atacurile transfrontaliere ale Ucrainei.
Între timp, luni 10 iunie, un oficial local din regiunea Sumî - la nord-vest de Harkov - a negat afirmațiile lui Ramzan Kadîrov, conducătorul autoritar al Ceceniei, din Caucazul de Nord, potrivit căruia forțele ruse conduse de forțele speciale din Cecenia au preluat controlul orașului Ryzhivka.
Luptele au fost, de asemenea, intense în jurul orașului Vovchansk, despre care armata ucraineană spune că rămâne „în mare parte” sub control ucrainean.
Serviciul de informații militare al Ucrainei HUR a raportat pe 9 iunie că un atac cu dronă din ziua precedentă pe un aerodrom din regiunea rusă Astrahan a avariat un avion de luptă multifuncțional Su-57 de înaltă performanță.
Su-57 este cel mai modern avion de luptă din Rusia și este capabil să lovească cu rachete de croazieră Kh-59 și Kh-69.
„Deteriorarea Su-57 este primul astfel de caz din istorie”, se arată în comunicatul HUR, menționând că aerodromul Akhtubinsk este situat la aproape 600 de kilometri de linia frontului în Ucraina.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.