Decizia de a aproba atacurile a fost luată ca răspuns la desfășurarea a peste 10.000 de soldați nord-coreeni la granița Rusiei cu Ucraina, ceea ce oficialii britanici și americani au avertizat că reprezintă o escaladare majoră a conflictului de aproape trei ani.
Marea Britanie a anunțat încă de la începutul acestei săptămâni că va acorda permisiunea folosirii rachetelor Storm Shadow în interiorul Rusiei.
Imagini neconfirmate distribuite prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram arată fragmente ale rachetei într-o locație din regiunea Kursk.
Un expert în arme, Trevor Ball, fost ofițer în Armata SUA, a spus, citat de The Guardian, că imaginile care circulă pe rețelele de comunicare arată cu adevărat fragmente Storm Shadow, deși nu a putut verifica dacă sunt imagini actuale sau vechi.
Atacul a avut loc la o zi după ce Ucraina ar fi folosit rachete furnizate de SUA pentru a lovi ținte în regiunea Breansk, potrivit ministerului rus al Apărării, citat de BBC.
Cinci rachete au fost doborâte și una avariată, fragmentele sale provocând un incendiu la un depozit militar din regiune, aflat la aproximativ 100 km de graniță, și alte 12 explozii secundare lângă orașul Karachev, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării. Atacul ar fi fost lansat la ora 03:25. Un incendiu cauzat de resturile căzute de la una dintre rachete a fost stins rapid și nu au fost înregistrate victime, se arată în comunicat.
Armata ucraineană a confirmat că a lovit un depozit de muniții din regiunea rusă Breansk, dar nu a spus că ar fi folosit rachete cu rază lungă de acțiune.
Atacul ar fi primul cu rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei și are loc la scurt timp după ce Washingtonul i-ar fi acordat Ucrainei permisiunea de a folosi ATACMS-uri în Rusia, potrivit presei americane.
Deși informația nu a fost confirmată de Casa Albă, Kremlinul a reacționat imediat și a anunțat că orice astfel de atac va determina un „răspuns adecvat și tangibil”.
Ucraina folosește deja ATACMS-uri în zonele de pe teritoriul său, ocupate de ruși, de mai bine de un an.
Rachetele pot lovi ținte la o rază de până la 300 km și sunt greu de interceptat.
Kievul este acum capabil să lovească mai adânc în Rusia folosind rachete, inclusiv în jurul regiunii Kursk, unde forțele ucrainene dețin peste 1.000 km pătrați de teritoriu.
Vladimir Putin a avertizat că utilizarea rachetelor fabricate din SUA și Marea Britanie în interiorul granițelor Rusiei ar echivala cu intrarea NATO într-un conflict direct cu Moscova.
Oficialii occidentali spun că Ucraina vizează în mod special prezența Coreei de Nord în regiune, precum și infrastructura care ar putea fi folosită pentru o ofensivă cu 50.000 de soldați nord-coreeni împotriva incursiunii ucrainene din Kurskul rusesc.
Îți mai recomandăm Zelenski critică lipsa de reacție a G20 după ameninţările nucleare ale Rusiei. Casa Albă condamnă „retorica iresponsabilă” a RusieiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI