Comisia Europeană consideră că atât Ucraina, cât și Republica Moldova au îndeplinit toate cerințele tehnice solicitate de Uniune pentru a putea începe negocierile de aderare, iar cele două state „sunt la pachet” în acest proces, spune la Europa Liberă România comisarul european Adina Vălean.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, nu acceptă însă propunerea Comisiei Europene de a permite Kievului să înceapă negocierile de aderare pentru că, spune el, „Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume.”
Premierul Ungariei se opune și acordării noului ajutor financiar pentru Ucraina, din partea Uniunii, în valoare de 50 de miliarde de euro. În plus, Comisia Europeană plănuiește să acorde un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 20 de miliarde de euro.
Your browser doesn’t support HTML5
La Europa Liberă, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune că pentru Ucraina „este un moment critic, țara are nevoie în continuare de sprijin” și „ar fi de neacceptat și nici nu înțeleg de ce se poate pune problema în acest moment să nu continuăm sprijinul pentru Ucraina.”
Întrebată dacă este posibil ca, în schimbul unei atitudini favorabile pentru Ucraina din partea Budapestei, liderii europeni să accepte deblocarea banilor europeni pentru Ungaria, comisarul european pentru Transporturi a declarat că „orice se poate”.
Dar, subliniază Adina Vălean, un astfel de vot al Ungariei nu ar trebui totuși tranzacționat astfel.
„Cazul Ucrainei, în opinia mea, depășește această politică a tranzacționării’, adaugă oficialul Uniunii.
Cu o întârziere de doi ani, miniştrii de Finanţe ai statelor UE au aprobat vineri, 8 decembrie, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al Ungariei şi au promis că vor face prima plată către Guvernul de la Budapesta în luna ianuarie 2024. E vorba de o primă tranșă în valoare de 920 de milioane de euro.
Până acum, Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la fondurile europene. Bruxelles-ul a invocat nerespectarea statului de drept de către Guvernul maghiar.
Planul de redresare economică a Ungariei post-pandemie Covid are o valoare de 10,4 miliarde de euro.
Luni, 11 decembrie, miniștrii de Externe ai Uniunii au încercat să convingă Budapesta să accepte sprijinul pentru Ucraina, însă, deocamdată, nu au avut succes.
Îți mai recomandăm Se va mulțumi Ungaria lui Viktor Orbán doar cu banii de la Bruxelles?La Bruxelles, youse află și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, care a prezentat situația în care se află economia țării și situația de pe front.
Discuțiile continuă la nivel de șefi de stat și de guvern joi și vineri, la Consiliul European.
Interviul cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, îl puteți viziona joi, 14 decembrie, pe site-ul Europei Liberă și pe canalul nostru de YouTube.