Sportiva din Ucraina descalificată după ce a refuzat să dea mâna cu adversara din Rusia pe care o învinsese la CM cere schimbarea regulilor

Sabrera ucraineană Olga Kharlan a fost descalificată joi, de la Campionatul Mondial de scrimă, după ce a câştigat meciul cu rusoaica Anna Smirnova, dar a refuzat să o salute la finalul meciului.

Descalificată de la Mondialele de la Milano pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, scrimera ucrainează Olga Kharlan a declarat că regulile trebuie să se schimbe, informează Reuters. Ucraineanca o invinsese pe rusoară în primul tur al tabloului principal.

Autorizată prin decret guvernamental ucrainean să o înfrunte pe rusoaica Anna Smironova, Olga Kharlan a învins-o pe rusoaică cu 15-7, în primul tur al tabloului principal din proba de sabie feminin, dar multipla campioană olimpică şi mondială nu s-a mai prezentat la meciul din turul al doilea, împotriva Yoanei Ilieva, din Bulgaria.

Descalificarea a fost decisă în urma refuzului lui Kharlan de a strânge mâna adversarei sale după victorie, potrivit unei surse apropiate de autorităţile acestui sport.

Scrimera ucraineană a devenit joi prima reprezentantă a ţării sale care înfruntă o rusoaică de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape un an şi jumătate, datorită unei schimbări în politica guvernului său.

Un decret al Ministerului Sporturilor din Ucraina interzice sportivilor săi şi delegaţiilor oficiale să participe la competiţii unde figurează ruşi sau belaruşi. Modificat miercuri, decretul face referire doar la „sportivii reprezentând Federaţia Rusă sau Republica Belarus”.

Îți mai recomandăm Tensiuni în sport pe tema participării sportivilor din Rusia și Belarus. Nu e loc nici de-o strângere de mână

Kharlan, de patru ori medaliată olimpică şi campioană mondială, a câştigat meciul individual de sabie cu 15-7 şi apoi a refuzat să dea mâna cu adversara sa, în schimb întinzându-i sabia pentru a bate lamele.

Smirnova a rămas pe pistă mai bine de o jumătate de oră după incident, vorbind cu mai mulţi oficiali înainte de a pleca. În regulamentul de scrimă, strângerea mâinii adversarului este obligatorie, iar nerespectarea acestei reguli duce la un „cartonaş negru”.

„Astăzi a fost o zi foarte dificilă şi foarte importantă. Ceea ce s-a întâmplat astăzi ridică o mulţime de întrebări”, a declarat Kharlan într-o înregistrare video postată pe Instagram în cursul zilei de joi.

„Nu am vrut să dau mâna cu această sportivă şi am acţionat după cum mi-a dictat inima. Aşa că atunci când am auzit că vor să mă descalifice, m-a durut atât de tare încât ţipam de durere. Cred că înţeleg, la fel ca toată lumea de pe această planetă, într-o lume sănătoasă, că regulile trebuie să se schimbe pentru că lumea se schimbă.”

Îți mai recomandăm Rusia și Belarus nu vor fi invitate la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivii trebuie să concureze sub steag neutru