UDMR cere Guvernului să nu publice în Monitorul Oficial OUG privind Codul Administrativ

Kelemen Hunor este nemulțumit de forma aprobată de Guvern în privința Codului Administrativ

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Europa Liberă că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu trimită la Monitorul Oficial forma adoptată în Guvern referitoare la Codul Administrativ.

Liderul UDMR a cerut săptămâna trecută să aibă o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, după ce problemele din Valea Uzului nu au fost rezolvate și a fost adoptat prin Ordonanță de Urgență noul Cod Administrativ. Discuția a avut loc la Guvern și a durat aproximativ 15 minute.

Your browser doesn’t support HTML5

Kelemen Hunor este nemulțumit de forma aprobată de Guvern în privința Codului Administrativ

„I-am cerut premierului să vorbească cu ministrul Breaz și să fie retras acel aviz, care spune de fapt că un simbol legionar este OK în acel cimitir, în Valea Uzului, din punct de vedere artistic. Nu este acceptabil așa ceva și am cerut retragerea acestui aviz. Am cerut la Codul Administrativ, dacă tot nu s-a publicat în Monitorul Oficial,ca varianta votată de Parlament să fie aprobată și de Guvern, nu o altă variantă. Aici, în Parlament, a existat o dezbatere de șase-șapte luni de zile și a fost un vot în Parlament. Curtea Constituțională, pe formă, a găsit probleme de neconstituționalitate și nu pe fond, nu s-a pronunțat pe fond. Am solicitat, dacă se poate, să mai fie discutat la o ședință de Guvern acest proiect de Ordonanță de Urgență înainte de publicare și, dacă se poate, ar fi bine să se întoarcă la varianta votată de Parlament”, a declarat, pentru Europa Liberă, Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că la ambele probleme, premierul Viorica Dăncilă a răspuns că va analiza situația, fără a da un răspuns concret. Cei din UDMR susțin că nu cunosc forma finală a Codului Administrativ, dar că pot apărea probleme din cauza OUG.

„Sunt multe diferențe și pe partea de minorități, dar și pe partea cealaltă. Eu am spus că nu se poate accepta ca funcționarii publici să aibă și funcții de conducere în partidele politice. Asta înseamnă că administrația locală permanent va fi supusă la intervenții din partea Guvernului și din partea administrației centrale. Pe partea cealaltă, vă dau un singur exemplu, drepturile câștigate, conform Codului Administrativ aprobat prin Ordonanță de Urgență și conform declarațiilor ministrului Suciu, în funcție de datele statistice, se vor pierde. Nu este acceptabil să încalci principiul fundamental că un drept câștigat se retrage în funcție de datele statistice, în funcție de recensământ”, a susținut președintele UDMR.

Liderul deputaților UDMR spune că are nedumeriri legate de Ordonanța de Urgență și că numai Guvernul știe ce conține aceasta.

„Din informațiile care circulă în spațiul public, regăsim elemente care ne arată că varianta adoptată de Guvern poate să difere în elemente critice legate de administrația publică de varianta votată în Parlament. Guvernul ar trebui să aibă în vedere acea variantă. Nu avem să comentăm un lucru concret, sunt foarte multe informații și câteodată pot să fie chiar contradictorii. Efectiv ce conține textul, numai Guvernul știe”, a precizat Attila Korodi.

Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanță de Urgență, înaintea Congresului PSD din 29 iunie, noua formă a Codului Administrativ. Până în prezent, textul nu este publicat în Monitorul Oficial. În forma votată în Parlament, se acordau mai multe drepturi comunității maghiare. În Cod, pe lângă pensiile speciale pentru primari, apărea și obligativitatea folosirii limbii materne în instituțiile prefectului și în deconcentrate acolo unde cel puțin 20% din populație are altă limbă maternă decât cea română.

Îți mai recomandăm Cum încearcă PSD să se mențină la guvernare și ce oferă la schimb

Îți mai recomandăm Revista presei maghiare. Déjà nu: Valea Uzului pentru noi e Târgu Mureș 2

Îți mai recomandăm Ce primește UDMR, după ce a votat Codul Penal cot la cot cu PSD