UDMR s-a răzgândit, votează moţiunea de cenzură. Kelemen Hunor: „Este sancțiunea noastră politică pentru Guvern”

Kelemen Hunor, liderul UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Mediafax, că Uniunea a decis să voteze moţiunea de cenzură, pentru că vrea să sancţioneze politic guverul Dăncilă, inclusiv pentru situația din Valea Uzului.

„Aici a contat ceea ce s-a întâmplat zilele trecute şi, mai ales, joia trecută, când am văzut incapacitatea administrativă şi politică a Guvernului de a opri anunte manifestaţii şi prezenţe în Valea Uzului. Este o sancţiune din partea noastră spre Guvern”, a spus Kelemen Hunor, pentru Mediafax.

Îți mai recomandăm Cine a provocat războiul din Valea Uzului și cum au ajuns ungurii să afecteze siguranța națională a României

”Am văzut textul, mi l-au trimis colegii din PNL, am avut niște sugestii. Am avut, marți, o întâlnire cu ei și dacă lucrurile nu se vor schimba, atunci înseamnă că vom avea și noi o contribuție la acel text al moțiunii. Dacă rămâne așa, atunci vom semna și textul moțiunii și vom vota moțiunea de cenzură săptămâna viitoare. Decizia formală nu am luat-o, o vom lua prin vot în grupurile parlamentare reunite ale UDMR, înainte de moțiune, dar în principiu asta rămâne recomandarea mea, de a sancționa, politic, prin vot, Guvernul”, a mai spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, contribuţia UDMR la textul moţiunii de cenzură se referă la situaţia creată în Valea Uzului şi legalitatea intervenţiilor Primăriei Dărmăneşti. De asemenea, Kelemn Hunor a precizat că o a doua intervenție pe text este legată de ordonanța privind alegerea prin vot direct a președinților de Consilii Județene.

„Noi spunem că nu prin OUG se reglementează legislaţia electorală, nu este de acceptat să schimbi regulile prin OUG fără nicio dezbatere parlamentară. Contribuţiile noastre au fost acceptate de PNL şi de USR”, a afirmat Kelemen Hunor.

Îți mai recomandăm Moțiunea de cenzură, socoteli și interese. Negocieri la turație mică

  • Coaliția PSD-ALDE are 240 de voturi CCCîn Parlament în momentul acesta, cu 6 voturi mai mult decât majoritatea necesară -234- pentru ca moțiunea să fie respinsă.
  • Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură, opoziția are nevoie de 234 de voturi, iar în prezent PNL-USR-PMP au 150 de parlamentari. Chiar și în situația în care UDMR și Pro România se alătură demersului, așa cum au anunțat, ar strânge în total 207 voturi, insuficiente pentru căderea Guvernului. Mai exact, opoziția ar mai avea nevoie de 27 de voturi, care ar putea proveni de la minorități și PSD.

Partidele de opoziţie depun, miercuri, moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă, potrivit anunţului făcut de liderul PNL Ludovic Orban.

"Eu cred că în momentul de faţă cel mai important este să convingem un număr de 233 de parlamentari că românii au decis clar prin votul din 26 mai că nu mai vor să fie conduşi de actuala coaliţie PSD-ALDE”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat că a discutat inclusiv cu parlamentari de la PSD și ALDE pentru susținerea acestei moțiuni, mizând probabil pe o „trădare” din partea acestora.

Premierul Dăncilă, care deține și funcția de președinte interimar al PSD, a spus, al rândul ei, că parlamentarii social-democrați vor fi în sala pentru a asigura cvorumul, însă nu vor vota moțiunea de cenzură.

Îți mai recomandăm VIDEO Test fulger cu Băsescu, Ponta, Orban și Barna