UE a ajuns la un nou acord cu Pfizer, pentru a dubla comanda de vaccinuri

Uniunea Europeană și companiile Pfizer și BioNTech au ajuns la un nou acord a achiziționata alte 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19. Înțelegerea dublează comanda făcută la aceste companii, a anunțat vineri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

„Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre UE să achiziționeze încă 200 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, cu opțiunea de a achiziționa ulterior încă 100 de milioane de doze”, se arată într-un comunicat de presă al forului european.

„Acest lucru va permite UE să cumpere până la 600 de milioane de doze din acest vaccin ce esta deja folosit în UE”, mai menționează Comisia Europeană.

Von der Leyen a spus că 75 de milioane dintre dozele suplimentare vor fi livrate în trimestrul doi al acestui an.

600 de milioane de doze asigură imunizarea a 300 de milioane de oameni, vaccinul, primul autorizat în UE, fiind administrat în două doze. Uniunea Europeană are o populație de aproximativ 450 de milioane.

BioNTech mizează să pună în funcţiune din februarie o nouă unitate de producţie la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vinerea trecută pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

Negocierile continuă cu alte companii specializate. În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna şi CureVac) şi are în vedere semnarea unuia cu Novavax.

Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.