Mesajul transmis de către Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene pentru afaceri externe și securitate, Josep Borrell, „condamnă organizarea acestor așa-zise alegeri în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, precum și în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina”.
Potrivit autorităților europene, aceasta este o nouă încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar asupra regiunilor ocupate, încălcând însă legile internaționale, Carta ONU și independența Ucrainei.
„Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște nici organizarea acestor așa-zise alegeri, nici rezultatele lor. Liderii politici ai Rusiei și organizatorii vor avea de-a face cu consecințele acțiunilor lor ilegale”, afirmă, în termeni clari, reprezentantul UE.
Și Consiliul Europei (organizația de drepturile omului de care țin 46 de state europene și din care Rusia a fost dată afară odată cu invazia din 24 februarie 2022) a condamnat „alegerile false și ilegitime care au avut loc pe 8-10 septembrie pe teritoriile Ucrainei ocupate temporar de Federația Rusă”.
Îngrijorătoare este întreaga situație din regiunile ocupate, adaugă Borrell. Este vorba de acordarea forțată de pașapoarte rusești localnicilor, deportările în Rusia, încălcările sistemice ale drepturilor omului și oprimarea ucrainenilor de către instituțiile Rusiei.
Îți mai recomandăm Partidul lui Vladimir Putin câștigă alegerile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina, în lipsa opozițieiPotrivit premierului rus, Mikhail Mishustin, în primul an de război Rusia a acordat 1,5 milioane de pașapoarte rusești cetățenilor din cele patru regiuni ocupate. Procesul a fost accelerat printr-un decret din aprilie al președintelui Putin, prin care cei aflați pe teritoriile ocupate fără pașapoarte rusești vor fi considerați cetățeni străini și tratați ca atare, fiind înscriși pe o listă de persoane de „neîncredere” a ocupanților ruși.
Majoritatea celor care au primit astfel de pașapoarte au fost amenințați și forțați să le accepte, alternativa fiind deportarea sau arestarea.
Cel puțin 2,8 milioane de cetățeni ucraineni au fost deportați în Rusia în primul an de război, potrivit ombudsmanului Ucrainei, dintre care cel puțin 20.000 sunt copii. Autoritățile ruse au anunțat o cifră de 700.000, în urma căreia președintelui Vladimir Putin i s-a emis un mandat de arestare de la Curtea Penală Internațională.
Copiilor adoptați de familii de ruși li se interzice să vorbească limba nativă și li se spune că familiile nu-i mai vor.
Îți mai recomandăm Anunț de la Kremlin: Peste 700 de mii de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul războiuluiPotrivit UE, alegerile din Rusia care s-au organizat și în teritoriile ocupate din Ucraina au avut loc pe fond de „amuțire a presei libere, zbrobire a opoziției și societăți civile și condamnări motivate politic”.
Libertatea presei în zonele ocupate este extrem de limitată, iar în Donbas și Crimeea nu a mai existat presă liberă după începutul războiului, în 2014, când presa a fost forțată să adere la linia de comunicare a Kremlinului. Presa ucraineană a fost aproape complet oprimată în regiunile ocupate.
Șaptesprezece jurnaliști și-au pierdut viața în Ucraina, după 24 februarie 2022.