Controversa tatuajelor colorate. Unele substanțe din cerneală, interzise de UE

Uniunea Europeană consideră că unii pigmenți folosiți pentru tatuajele colorate pot fi cancerigeni. Reprezentanții saloanelor de tatuaj se împotrivesc. Imagine generică.

Un nou regulament al Uniunii Europene interzice 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor, inclusiv alcoolul izopropanol, un ingredient comun în cerneala folosită în saloanelele din Europa.

Legislația, cunoscută sub numele REACH, a fost adoptată de către toate statele membre, încă din 2020. Restricțiile au intrat în vigoare abia săptămâna aceasta și afectează, în principal, cerneala colorată.

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, substanțele vizate în legislație sunt cele care „cauzează cancer sau mutații genetice, substanțele toxice pentru reproducere, precum și cele iritante și sensibilizante pentru piele.”

Cum vor fi afectați artiștii?

În 2015, Comisia Europeană a cerut Agenției Europene pentru Produse Chimice să evalueze riscurile pentru sănătate ale substanțelor din cerneala pentru tatuaje și din machiajul permanent și să determine necesitatea unor restricții la nivelul UE privind utilizarea acestora.

Potrivit agenției UE, experții au analizat impactul socio-economic al unei eventuale restricționări, luând în considerare potențialele efecte asupra furnizorilor și asupra serviciilor care depind de folosirea acestor produse.

Furnizorii nu au avut destul timp să poată crea pigmenți noi, care să fie acceptați de către autorități.

Artiștii tatuatori spun că vor fi afectați puternic de noua lege deoarece furnizorii.

„Firmele nu au reușit încă să vină pe piață cu o nouă formulă care să fie ok”, potrivit lui Constantin Azoiței, fondator al Asociației Tattoo & Piercing Romania.

„E un vid care ne va costa în jur de două luni în care nu vom mai putea lucra”

Artiștii, spune Azoiței, au încercat, prin intermediul Consiliului European al Tatuatorilor, să amâne intrarea în vigoare a noii legi încă cel puțin un an. „Nu am fost ascultați, nu s-a dorit treaba asta, iar acum suntem în situația în care nu ne mai putem exercita meseria.”

Uniunea Europeană estimează că cel puțin 12% dintre europeni au tatuaje.

Legislația nouă vine cu riscuri. „Tind să cred că multă lume își va închide porțile și se va îndrepta către piața neagră din păcate”.

Doi pigmenți despre care furnizorii se plâng că vor fi deosebit de greu de înlocuit – Pigment Blue 15:3 și Pigment Green 7 – vor fi restricționați abia din 4 ianuarie 2023. Aceștia sunt folosiți pentru a da viață culorilor albastru și verde în lucrările realizate de tatuatori.

Cât sunt de frecvente reacțiile adverse provocate de tatuaje?

Potrivit BBC, cercetătorul german în dermatologie Wolfgang Bäumler a declarat pentru Die Zeit că el și colegii săi au chestionat 3.400 de persoane într-un studiu din 2010 și au descoperit că două treimi s-au plâns de reacții imediat după realizarea unui tatuaj, iar 6% au raportat probleme timp de câteva săptămâni.

Constantin Azoiței a menționat Europei Libere că el lucrează cu aceași gamă de culori de 16 ani și nu i s-a întâmplat până acum ca vreun client să pățească ceva de la ele.

Uniunea Europeană estimează că cel puțin 12% dintre europeni au tatuaje, cifră care se dublează în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani.