UE nu recunoaște alegerile din Belarus și impune sancțiuni celor vinovați de fraudă și de reprimarea protestelor

Decizia UE privitoare la Belarus a fost anunțată de președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliul European, Charles Michel, a anunțat că UE nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, de la 9 mai și intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care au fost implicați în frauda electorală care l-a rconfirmat pe Alexandr Lukașenka în funcția de președinte. De asemenea, UE va impune sancțiuni și împotriva celor implicați în reprimarea protestelor care au avut loc în ultimele zile în Belarus.

"Uniunea Europeană este solidară cu poporul belarus. Nu acceptăm un climat de impunitate. Alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte, nu au îndeplinit standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus. Cetăţenii Belarusului merită o situaţie mai bună, merită dreptul de a-şi alege liderii şi de a-şi configura viitorul", a declarat Charles Michel în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

„Violenţele împotriva protestatarilor paşnici au fost şocante şi inacceptabile. Condamnăm aceste brutalităţi şi aşteptăm o investigaţie completă şi transparentă. Orice formă de violenţă trebuie evitată, inclusiv orice act de reprimare sau violenţă împotriva celor care încearcă să participe la eforturile de dialog naţional", a subliniat preşedintele Consiliului European.

„Susţinem ferm dreptul poporului din Belarus de a-şi stabili propriul destin, iar UE va impune în scurt timp sancţiuni asupra unui număr semnificativ de persoane responsabile de violenţe, acţiuni de reprimare şi fraude electorale", a precizat Charles Michel.

Rezultatele alegerilor prezidențiale l-au dat câștigător cu peste 80% pe Lukașenka, aflat din 1994 la conducerea Belarus.

Mai devreme, înainte de reuniunea la vârf a liderilor UE, candidata opoziţiei belaruse, Svetlana Țihanovskaia, a lansat un apel către Consiliul European pentru a nu recunoaşte alegerile prezidenţiale '„frauduloase'', desfăşurate la 9 august în Belarus, şi le-a cerut ţărilor europene să respecte opţiunea poporului belarus.

'„Vă cer să nu recunoaşteţi aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukaşenka şi-a pierdut întreaga legitimitate în ochii naţiunii noastre şi ai lumii'', a declarat lidera opoziției într-un mesaj video adresat liderilor statelor UE şi difuzat pe YouTube.

Tihanovskaia a adăugat că ea este câştigătoarea îndreptăţită a scrutinului prezidenţial din 9 august şi că doreşte ca noile alegeri să fie organizate sub un fel de supraveghere internaţională.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta față de rezultatul alegerilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Imaginile cu uciderea unui protestatar din Belarus contrazic varianta oficială


Poliţia din Belarus a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Uniunea Europeană a lăsat de înţeles, înaintea summitului, că va impune sancţiuni la adresa oficialităţilor belaruse responsabile pentru fraudele electorale şi pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului prezidenţial.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au cerut, zilele acestea, într-o scrisoare comună, repetarea alegerilor și au transmis că Aleksandr Lukașenka este persona non-grata în Uniunea Europeană, iar alegerea sa pentru un al șaselea mandat nu este recunoscută.

Your browser doesn’t support HTML5

Bătăi și umilințe pentru protestatarii arestați în Belarus

Aleksandr Lukașenka și-a instruit, miercuri, ministrul de Interne să ia măsuri pentru prevenirea protestelor și să întărească controalele la graniță pentru a opri „influențele străine” care ar promova „instabilitate în țară”. Belarus se pregătește de a 11-a zi de proteste de stradă generate de alegerile prezidențiale pe care opoziția le denunță drept viciate.

„Nu trebuie să mai fie răscoale în Minsk. Oamenii sunt sătui. Ei cer pace și liniște", a afirmat Lukașenka, joi, citat de agenția de stat locală.

„Solicit Comitetului pentru Controlul Frontierelor, să întărească protecția la granițele statului pe întreg perimetrul lor pentru a preveni militanți, armament sau bani din alte state să intre în Belarus pentru a finanța răscoalele. Vedem că acești bani vin", a susținut liderul de la Minsk.

Alekansadr Lukașenko a anunțat de asemenea că angajații televiziunii publice care au intrat în grevă în semn de solidaritate cu protestatarii nu se vor putea întoarce la locurile de muncă.

Îți mai recomandăm De unde vine timiditatea României în raport cu Belarus

În tot acest timp, s-a confirmat decesul unei a treia persoane. ​Un protestatar care era spitalizat după ce fusese împuşcat de forţele de ordine din Belarus a murit miercuri, au afirmat rudele bărbatului pentru site-ul independent Tut.by. Protestatarul, identificat drept Ghennadi Ciutov, în vârstă de 43 de ani, a decedat în Spitalul Militar din Minsk, după ce fusese rănit la cap.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat miercuri că nu este nevoie de mediere externă în ceea ce privește protestele din Belarus și a acuzat puterile străine că folosesc criza să intervină în Belarus, relatează agențiile TASS și Interfax citate de Reuters.