Guvernele din Uniunea Europeană au convenit asupra pachetului de sancțiuni cu numărul 11 împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei Ucraina. Acest nou pachet vizează în mare parte să împiedice alte țări și companii să eludeze sancțiunile impuse anterior.
Noul pachet va „da o nouă lovitură mașinăriei de război a [președintelui rus Vladimir] Putin prin restricții mai stricte la export, vizând entitățile care sprijină Kremlinul”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri, după ce președinția suedeză a Consiliului UE a anunțat că pachetul a fost convenit de țările membre.
„Instrumentul nostru anti-circumvenție va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile sancționate”, a adăugat Ursula von der Leyen pe Twitter.
Cele mai recente sancțiuni vizează eliminarea lacunelor astfel încât bunurile și tehnologia vitale pentru efortul de război al Moscovei să nu ajungă în Rusia prin intermediul națiunilor care fac comerț cu UE.
Noul pachet permite punerea în aplicare a unor măsuri de restricționare a exportului de bunuri și tehnologii sensibile cu dublă utilizare către țări terțe, care ar putea apoi să le transfere către Rusia. Noile norme permit UE să exercite o presiune mult mai mare pentru a pune capăt acestei practici.
Îți mai recomandăm SUA acordă Ucrainei alte 1,3 miliarde de dolari. Antony Blinken: Rusia va suporta costurile reconstrucțieiOficialii UE sunt de mult timp îngrijorați de o creștere a cererii de produse UE din partea vecinilor Rusiei, inclusiv Armenia, Kazahstan și Kîrgîzstan, precum și din partea altor țări care au menținut relații comerciale cu Moscova, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Turcia și China.
Pachetul adaugă 71 de persoane și 33 de entități la cele cărora li se interzice accesul în UE și îngheață orice active pe care le dețin în jurisdicțiile UE pentru că sunt implicate în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.
De asemenea, se prelungește suspendarea licențelor de radiodifuziune din UE pentru cinci mijloace de informare controlate de statul rus.
În plus, pachetul de măsuri interzice accesul în porturile UE pentru navele care se angajează în transferuri de țiței sau produse petroliere de la navă la navă pe mare, dacă există motive să se suspecteze că încărcătura este de origine rusă.
Îți mai recomandăm Președintele Cehiei anticipează că Ucraina va primi o susținere fermă la summitul NATO