UE pregătește sancționarea Iranului pentru că a livrat Rusiei rachete balistice

Transport cu rachete iraniene Fath-360

UE a prezentat statelor membre opțiuni pentru a lua „un set substanțial de măsuri decisive și direcționate” împotriva Teheranului, ca răspuns la transferul de rachete balistice iraniene către Rusia.

„Confirmăm că am primit informații credibile despre livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, citat de euractiv.com.

Comentariile sale au venit după ce Statele Unite au acuzat oficial Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice cu rază scurtă și au spus că vor lua măsuri împotriva celor implicați în transfer.

Teheranul a negat până acum că a livrat rachete balistice Rusiei, denumind rapoartele din presă „război psihologic” împotriva țării.

Stano a declarat reporterilor că diplomatul șef al UE Josep Borrell a avertizat în mod repetat bilateral omologii iranieni împotriva unei astfel de decizii.

Ca o consecință a transferului, serviciul diplomatic al UE (SEAE) a prezentat statelor membre „un set substanțial de măsuri decisive și direcționate” împotriva Iranului, care ar aștepta aprobarea unanimă a statelor membre, a spus Stano.

La începutul lunii martie, liderii UE au promis că blocul va „răspunde rapid și în coordonare cu partenerii internaționali, inclusiv prin măsuri restrictive noi și semnificative împotriva Iranului”.

„O livrare de rachete balistice va ajuta, probabil, campania de escaladare a bombardamentelor Rusiei împotriva civililor, orașelor și infrastructurii civile ucrainene, sporind și mai mult numărul de victime și distrugeri civile”, a spus Stano.

„Un astfel de sprijin pentru campania de terorizare a Rusiei împotriva populației Ucrainei va primit un răspuns puternic al UE”, a adăugat el.

Între timp, Franța, Germania și Regatul Unit, așa-numitul E3, au dat o declarație comună că vor sancționa Iranul pentru că a furnizat rachete Rusiei și, astfel, a ajutat războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

„Aceasta este o nouă escaladare a sprijinului militar al Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar rachetele iraniene vor ajunge pe teritoriul european, sporind suferința poporului ucrainean”, au spus cele trei țări.

„Vom lua măsuri imediate pentru a anula acordurile bilaterale privind serviciile aeriene cu Iranul”, au spus aceștia.

„În plus, vom urmări desemnarea unor entități și persoane semnificative implicate în programul de rachete balistice al Iranului și transferul de rachete balistice și alte arme către Rusia”, se mai arată în declarație.

Cele trei țări au anunțat, de asemenea, că au anulat acordurile de servicii aeriene cu Iranul care ar restricționa zborurile unui transportator aerian iranian către Europa.

Ca răspuns, guvernul iranian i-a convocat pe trimișii Marii Britanii, Franței, Germaniei, precum și ai Olandei. Agenția de presă oficială a Iranului IRNA a raportat că Ministerul de Externe iranian le-a spus trimișilor că acuzațiile fac parte din ostilitatea occidentală împotriva Iranului și că acțiunile vor „fie întampinate cu un răspuns adecvat din partea republicii islamice”.

Transferurile de arme iraniene în Rusia reprezintă o problemă controversată de când Rusia și-a lansat invazia neprovocată și totală a Ucrainei în februarie 2022.

Dronele sinucigașe iraniene, atât cele fabricate în Iran, cât și copiile realizate în Rusia pe baza planurilor iraniene, a mărit numărul victimelor civile din Ucraina.

Rusia a lovit, de asemenea, infrastructura și orașele ucrainene cu rachete balistice, epuizându-și stocurile de astfel de arme, chiar dacă și-a sporit foarte mult producția internă.

Moscova a fost acuzată că a apelat la Coreea de Nord și Iran pentru a spori aprovizionarea cu drone, rachete și alte muniții.

Iranul a negat că a furnizat Rusiei drone Shahed, în ciuda dovezilor copleșitoare care arată contrariul, și a spus că orice drone de luptă sinucigașă și mai avansate trimise la Moscova au fost transferate înainte de începerea războiului din Ucraina.