Uniunea Europeană a prelungit cu încă un an sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea Peninsulei Crimeea din Ucraina.
Statele membre ale UE „au decis să reînnoiască sancțiunile introduse ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Federația Rusă până la 23 iunie 2021”, a anunțat Consiliul European într-o declarație din 18 iunie.
Măsurile restrictive au fost introduse în 2014 ca răspuns la confiscarea forțată Crimeei în martie 2014, după ce Moscova a trimis trupe și a organizat un referendum respins, ca fiind ilegal, de cel puțin 100 de țări.
Sancțiunile includ interdicții care vizează importurile de produse originare din Crimeea în UE, precum și investiții infrastructurale sau financiare și servicii turistice pe peninsulă.
De asemenea, mărfurile și tehnologiile pentru sectoarele de transport, telecomunicații și energie nu pot fi exportate către companii din Crimeea sau pentru utilizare în peninsulă.
Separat, UE a impus o serie de sancțiuni economice legate de sprijinul oferit de Rusia pentru separatiștii din estul Ucrainei, într-un conflict care a ucis peste 13.000 de persoane din aprilie 2014.
Aceste sancțiuni care vizează Rusia urmează să expire la 31 iulie.
Reuters a citat surse diplomatice și oficiali spunând că cei 27 de lideri naționali ai UE sunt așteptați pe 19 iunie să extindă măsurile restrictive cu încă șase luni - până la sfârșitul lunii ianuarie 2021.
La Moscova, Nikolai Kobrinets, șeful Departamentului de Cooperare Europeană al Ministerului de Externe rus, a declarat pentru Interfax că „viața sub sancțiuni poate fi grea, iar ele fac mult rău economiei noastre, și totuși ne adaptăm”.