UE lovește în serviciile rusești cu primele sancțiuni împotriva atacurilor cibernetice

Uniunea Europeană a impus primele sancțiuni împotriva presupușilor atacatori cibernetici, care vizează patru cetățeni ruși și o unitate a agenției de informații militare GRU din Moscova.

Lista sancțiunilor UE include, de asemenea, două entități cu sediul în China și Coreea de Nord, precum și doi rezidenți chinezi.

Se vor lua măsuri restrictive împotriva celor șase persoane și a trei entități „responsabile sau implicate în diverse atacuri cibernetice”, inclusiv în încercarea de a pirata Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, a anunțat Consiliul European într-o declarație din 30 iulie.

Sancțiunile includ interdicția de călătorie și înghețarea activelor, se spune în comunicat. De asemenea, persoanelor și entităților din UE li se interzice, de asemenea, să pună direct sau indirect fonduri la dispoziția celor vizați.

Entitățile vizate includ Centrul principal pentru tehnologii speciale GRU, despre care UE a spus că este responsabil de atacurile informatice „cu un efect semnificativ… și care constituie o amenințare externă” pentru bloc, statele membre și alte țări.

Unul dintre aceste atacuri a fost lansat în iunie 2017 și „a făcut ca datele să fie inaccesibile într-un număr de companii din Uniune, Europa mai largă și la nivel mondial, prin atacarea calculatoarelor cu viruși și blocarea accesului la date, ceea ce duce, printre altele, la pierderi economice importante".

Un alt atac direcționat către Ucraina a determinat oprirea unor părți din rețeaua electrică a țării în timpul iernii 2015 și 2016.

Cei patru cetățeni ruși afectați de sancțiunile UE sunt: Alexei Minin, Alexei Moreneț, Evgheni Serebriakov și Oleg Sotnikov.

Aceștia sunt acuzați că au luat parte la o tentativă din aprilie 2018 de a obține acces la rețeaua Wi-Fi a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), cu sediul la Haga, Olanda și au compromis „securitatea rețelei și lucrările de investigare în curs de desfășurare a OPCW”.

Agenția investiga atacul cu neurotoxină asupra fostului agent rus dublu Serghei Skripal și al fiicei sale din Marea Britanie în 2018, precum și presupusa folosire de arme chimice de către guvernul sirian.

Într-o declarație, șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat că blocul „va continua să promoveze puternic comportamentul responsabil în spațiul cibernetic și să solicite fiecărei țări să coopereze în favoarea păcii și stabilității internaționale, să exercite diligența cuvenită și să ia măsurile adecvate împotriva actorilor care conduc. activități cibernetice dăunătoare.”

Cadrul legal pentru sancțiunile vizate împotriva atacurilor cibernetice a fost adoptat în mai anul trecut.

Îți mai recomandăm UE dă undă verde sancționării Rusiei, Chinei și Coreei de Nord pentru atacuri cibernetice