„Satul pictat” al Ucrainei în vreme de război. Picturile Petrîkivka, o artă veche de 300 de ani

Pictorii Petrîkivka își continuă meșteșugurile în timp ce rachetele lovesc estul Ucrainei, iar colecția de artă istorică a orașului este transportată în siguranță.

În muzeul Petrîkivka din estul Ucrainei, o cameră este goală.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, clădirea deținea comori de artă unice în regiune, dar acum curatorul muzeului spune că picturile au fost duse într-un loc „secretă” pentru păstrare.

Detaliu al unui tablou Petrîkivka.

Petrîkivka se află la câteva ore de mers cu mașina de luptele din prima linie din Ucraina, dar pe 27 iunie, în aceeași zi în care RFE/RL a vizitat orașul, cel puțin 20 de persoane au fost ucise când o rachetă rusă de 5,8 tone a distrus un centru comercial din Kremenciuk, la mai puțin de 100 de kilometri depărtare.

A doua zi, rachetele de croazieră au lovit Dnipro, la doar 40 de kilometri de Petrîkivka.

Artista maestru Petrîkivka, Natalia Rîbak, la lucru pe 27 iunie.

Pictura Petrîkivka este o formă de artă străveche care a decorat odată pereții exteriori și sobele caselor din satul ucrainean aflat într-o regiune agricolă luxuriantă din jurul Dnipro.

Arta de culoarea bomboanelor a fost inițial creată pentru a îndepărta spiritele rele și a asigura o gospodărie prosperă, plină de dragoste.

În 2013, arta a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO.

Natalya Rîbak folosește un bețișor de chibrit învelit în bumbac pentru a picta o floare.

Stilul acestei picturi datează de aproximativ 300 de ani, dar exemplele timpurii ale artei s-au pierdut în timp din cauza materialelor perisabile folosite.

Înainte ca vopseaua și lacul să fie introduse, sătenii din Petrîkivka foloseau coloranți naturali, inclusiv sucuri stoarse din floarea soarelui, sfeclă roșie, cireșe și iarbă. Un strat lucios era apoi făcut din zahăr fiert.

Natalia Rîbak spuen că pictatul o calmează și o ajută să-și țină mintea departe de război

Natalia Rîbak este unul dintre cei mai cunoscuți pictori ai artei Petrîkivka și decorează articole vândute în toată Ucraina și în străinătate.

Rîbak spune că își „adoră” profesia, adăugând: „Dacă munca ta poate aduce bucurie altor oameni, atunci de ce nu?”

Natalia Rîbak explică simbolismul unor creații din arta ei pe farfurii Petrîkivka. Femeile puternice, explică ea, indică o fermă de succes care îi ține pe proprietari bine hrăniți.

Rîbak spune că cele mai multe femei pictează în Petrîkivka pentru că „bărbații trebuie să facă o muncă fizică grea care le stresează corpul, în timp ce femeile pot fi atente și ordonate la pictură”.

După invazia din februarie 2022, maestrul-artist spune că a încetat să picteze timp de trei luni din cauza anxietății, dar și-a reluat recent creația.

„Am descoperit că mă calmează și mă ajută să-mi iau mintea de la război”, spune ea.

O perie din păr de pisică, preferată de artiștii din Petrîkivka.

Rîbak spune că toți pictorii profesioniști din Petrîkivka au propriile lor pensule din păr de pisică, care este mai moale și mai flexibilă decât alte fibre și esențială pentru picturile autentice Petrîkivka.

Pisica trebuie să aibă un temperament „relaxat și fericit”, spune Rîbak, iar după ce i se taie smocuri de păr din vârful cozii sau de sub axilă i se oferă un răsfăț cu untură sau cârnați.

Picturile Petrîkivka sunt vestite pentru păsările și florile lor fantastice, care sunt adesea versiuni exagerate ale realității. Multe caracteristici ale acestor picturi au un rol simbolic.

Un tablou pe o vatră din Muzeul Petrîkivka

Pictura pe vatră de mai sus, aflată în Muzeul Petrîkivka, spune o poveste despre dragoste, familie și credință.

La cel mai de jos nivel al imaginii, fructele de pădure (fiecare făcută cu un singur deget) reprezintă strămoșii decedați. Mai sus, cele două flori roșii simbolizează un soț și o soție, în timp ce păsările, asemănătoare găinilor, reprezintă dragostea din cuplul căsătorit. Deasupra păsărilor, semințele dintr-o plantă asemănătoare florii-soarelui reprezintă copiii, apoi în partea de sus a imaginii, trei puncte simbolizează Sfânta Treime a lui Dumnezeu.

O farfurie decorată cu chipul poetului ucrainean, Taras Șevcenko, într-o casă din Petrîkivka.

La periferia orașului Petrîkivka, artistul Mîkola Deka conduce o gospodărie pitorească care arată ca o scenă din desenul clasic sovietic bazat pe o poveste populară ucraineană A fost odată ca niciodată un câine.

Artistul păstrează vie vechea tradiție ucraineană a caselor pictate, decorând ferestrele proprietăților sale cu flori și fructe de pădure în stilul Petrîkivka.

Mîkola Deka

Deka, care are o pensiune pe terenul său, spune că, de când a izbucnit războiul, vizitele internaționale s-au oprit complet și doar turiștii din apropiere de Dnipro au făcut rezervare la proprietatea sa.

O fereastră la una dintre proprietățile lui Mîkola Deka.

Deka spune că sarcina grea de a păstra florile și fructele ornamentale proaspete prin revopsirea lor în fiecare an este importantă „pentru a ne menține tradițiile vii”.

Atât Deka, cât și Natalia Rîbak spun că intenționează să rămână în celebrul lor oraș, chiar dacă mii de ucraineni fug spre vest.

Când a fost întrebat despre perspectiva ca forțele armate rusești să ajungă la Petrîkivka, Rîbak a promis către RFE/RL că va rămâne în oraș și va continua cu arta ei „orice ar fi”.