Galerie foto | Forțele ucrainene folosesc obuzierul polonez AHS Krab împotriva invadatorilor ruși

Soldați ucraineni conduc un obuzier autopropulsat AHS Krab după ce au intrat în luptă cu forțele rusești în regiunea Donețk pe 23 august.

Guvernul polonez a donat 18 Krab-uri pentru a ajuta armata ucraineană în apărarea sa împotriva invaziei rusești.

Proiectat în Polonia de Huta Stalowa Wola, AHS Krab este un obuzier autopropulsat de 155 mm compatibil NATO.

MilitaryFactory.com relatează că proiectul a împrumutat componente de la tancurile de luptă principale PT-91 Twardy (un T-72 sovietic/rus foarte modificat) cu o turelă bazată pe artileria autopropulsată britanică AS-90M Braveheart, utilizând țeava sistemului de tunuri Nexter cu sediul în Franța.

Designul convențional este în esență o turelă care montează un tun principal de calibru mare pe un șasiu cu șenile. Modificările ulterioare au folosit șasiul sud-coreean K9 Thunder și sistemul polonez de control al focului de artilerie Topaz al WB Electronics.

 

Având o greutate de 48 de tone atunci când este complet încărcat cu combustibil și muniție, viteza maximă este de 67 de kilometri pe oră, cu o viteză medie pe șosea de până la 30 km/h. Autonomia operațională estimată este la 400 de kilometri.

Echipajul de cinci persoane este format din șofer, comandantul vehiculului, artileristul și doi manipulatori de muniție.

Are o capacitate de stocare de 60 de cartușe pentru muniția de 155 mm în toată turela și în fuselaj.

Armamentul principal al Krab-ului este reprezentat de țeava tunului principal de 155 mm, calibrul 52, care este proiectat să tragă o varietate de proiectile utilizate de NATO. Ratele de tragere susținute sunt de aproximativ 18 cartușe în trei minute.

Raza de acțiune a tunului principal de 155 mm este de puțin sub 30 de kilometri, în timp ce proiectilele asistate pot ajunge la 40 de kilometri.

La 2 iunie, Ukrinform a raportat că Polonia va vinde Ucrainei încă 60 de Krab-uri în cadrul unei tranzacții în valoare de 700 de milioane de dolari.