Pe 5 iulie, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a atribuit un contract de 1,5 milioane de lei pentru balansarea traficului în rețea.
Firma care se va ocupa de această afacere este deținută de doi foști colaboratori direcți ai fostului om de afaceri de succes, deputat în Parlamentul României - Sebastian Ghiță. Cei doi erau directori în compania acestuia, ASESOFT.
În ianuarie 2023, Ministerul de Finanțe a anunțat rezultatul unei licitații de 25,5 milioane de lei, bani din PNRR, parte din procesul de digitalizare ANAF, iar câștigătoare este firma Metaminds, fostă Nova Tech Integrated.
Același minister va implementa, cu aceeași firmă, și sistemul de arhivare electronic. Adică toate datele financiare ale statului român. Contractul pentru proiectul de 15 milioane de lei a fost semnat anul trecut.
Doar în 2023, Metaminds a adunat contracte noi sau părți din contracte vechi subsecvente cu Ministerul Justiției, Direcția de Administrare a Bazelor de Date, Curtea de Conturi, Ministerul Justiției, Directoratul pentru Siguranță Cibernetică.
În bani, colaborarea cu aceste instituții înseamnă, doar anul acesta, 91 de milioane de lei.
Într-un răspuns transmis pentru Europa Liberă, acționarii firmei neagă orice legătură cu Sebastian Ghiță, în afară de perioada când au lucrat în directoratul firmelor sale. De asemenea, au explicat de ce au ales să intre în acționariatul unei firme deja existente în loc să înființeze una noua.
„Prezumția că orice angajat al grupului Asesoft, care la acea vreme număra peste 1.000 de angajați, ar avea o legătură cu Sebastian Ghiță este cel puțin o exagerare forțată”, spune comunicatul firmei. Doar că Andrei Cruceru și Georgia Burdușanu nu erau doar unii dintre mulții angajați ci doi directori importanți din Asesoft.
Cum s-a născut și a crescut Metaminds SRL, fostă Nova Tech Integrated
La câteva luni după ce, în 2015, DNA a anunțat că a început urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță, mai exact în luna iulie, se naște firma Nova Tech Integrated SRL.
Acționari sunt Liviu Mircea Uruc, un personaj deseori alăturat lui Sebastian Ghiță printr-un prieten comun, fost director al România TV, Alexandru Iacobescu și Răzvan Băicoianu.
Cine este Sebastian Ghiță
„Sebastian Ghiță a fost ofițer SRI pregătit anume să facă afaceri în numele instituției sau în folosul ei“, a spus la sfârșitul anului trecut fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, într-o emisiune televizată.
„Am fost cel mai bun, am câștigat o grămadă de contracte, sunt mândru de ce am făcut pe plan profesional. Vreau să trec la alta etapă. Politica. Punct", declara deputatul PSD, Sebastian Ghiță, în 2014, într-un interviu pentru HotNews.ro.
În acel moment, Sebastian Ghiță, descris ca un copil minune al afacerilor IT din România ieșise din acționariatul firmelor pe care le înființase și se îndrepta spre o carieră politică, la PSD, ca deputat de Prahova. Corporațiile Teamnet și Asesoft rămâneau totuși în controlul său, prin intermediari.
Înființate la începutul anilor 2000, Asesoft și Teamnet au făcut performanță mai ales din contractele cu statul. Societățile câștigau licitații pe bandă rulantă, cu bani de la buget sau bani europeni. Rise Project a descris pe larg mecanismul prin care firmele lui Ghiță au produs bani.
Sebastian Ghiță este și cel care a înființat postul de televiziune RTV în 2001, devenit mai apoi România TV.
Problemele sale cu legea au început din 2002, când a fost acuzat de complicitate la înșelăciune, într-o afacere cu produse petroliere. Dosarul denumit Tracia-Asesoft a fost trimis în judecată în același an, dar decizia finală a venit abia 14 ani mai târziu, prin prescrierea faptelor.
A fost primul dintr-un șir de dosare penale. Unele sunt încă în cercetare, altele au fost închise, unul singur e în instanță. Sebastian Ghiță este judecat, în lipsă, în dosarul taxelor pentru contractele IT și mai are un dosar penal în cercetare, Hidro Prahova.
În dosarul ajuns pe masa judecătorilor din Prahova, controversatul om de afaceri este acuzat de trafic de influență și instigare la fals. Domeniile vizate sunt de interes major pentru societate. Doar câteva exemple:
- cardul naţional de sănătate;
- sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale:
- sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate,
- cadastru;
- implementarea de sisteme informatice la unele consilii judeţene;
- servicii pentru persoane aflate în căutare de muncă etc.
Potrivit procurorilor, firmele Teamnet și Asesoft deținute de fostul deputat PSD au câștigat contracte cu instituții de stat doar datorită influenței politice pe care acesta o avea. DNA îl acuză și că ar fi solicitat bani unor alte firme IT pentru contracte având ca beneficiari instituţii publice.
Contractele despre care vorbesc anchetatorii vizează implementarea unor proiecte importante la nivel național.
În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Padiu, director general al SC Teamnet International, pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu, administrator al SC Asesoft Internationa pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În decembrie 2016, deși se afla sub control judiciar Sebastian Ghiță a fugit din țară. Urma să fie audiat în dosarul Ponta - Blair între timp clasat de DNA, după cum relata Hotnews în octombrie anul trecut.
La o lună și două săptămâni de la înscrierea în Registrul Comerțului, Liviu Mircea Uruc iese din firmă și face loc altor 3 acționari: Andrei Cruceru, Giorgia Burdușanu și Iustinian Costel Timofte.
În momentul schimbării acționariatului, adică în august 2015, în aceeași decizie comunicată Registrului Comerțului se menționează că firma va fi reprezentată de avocatul Andrei Nicolescu, avocatul lui Sebastian Ghiță.
- Andrei Cruceru este fost profesor universitar de fizică și a fost între 2013 și 2015 director de vânzări pentru sectorul public al firmei ASESOFT, deținută de Sebastian Ghiță. Adică se ocupa de afacerile cu statul.
- Giorgia Burdușanu a lucrat, și ea, în ASESOFT, ca director de comunicare.
- Andrei Nicolescu reprezenta, în 2014, șapte firme controlate de Sebastian Ghiță. A fost și apărătorul personal al acestuia în diverse procese dar și parterner într-o firmă off-shore.
În 2016, firma își mută sediul în hotelul Marriott și intră pe piața contractelor din bani publici. Și pierde unul din acționari, pe Iustinian Costel Timofte.
Începutul unei frumoase prietenii
Prima ofertă în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) depusă de societate, în vara lui 2016, e pentru o licitație pe mulți bani, la SRI.
Este vorba de un contract de peste 114 milioane de lei, pentru căutarea avansată în bazele de date de la ministere si institutii cheie.
Imediat după lansarea licitației, mai multe ONG-uri au criticat intenția SRI și au reclamat la Comisia Europeană o posibilă încălcare a drepturilor omului prin crearea unui sistem informatic de tip Big Brother, de supraveghere.
„Proiectul, numit «SII Analytics», are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Licitația merge însă mai departe, iar câștigătorii sunt anunțați un an mai târziu, în iunie 2017. Partea leului, de peste 113 milioane de lei pentru platforma de big data a fost adjudecată de SIVECO, iar partea de interconectare rețele (aproape 800.000 de lei) de Nova Tech Integrated.
Îți mai recomandăm Cum jonglează SRI cu datele ANAF, în timp ce digitalizarea Fiscului e la pământPână la anunțul câștigătorilor de la licitația SRI, societatea deținută de foștii angajați ai lui Sebastian Ghiță mai primiseră un contract de dotare cu echipmante electronice, de 203.740 de lei, de la Parchetul Înaltei Curți de Justiție și Casație.
Și despre modul cum a fost câștigată această licitație de o firmă aproape fără istoric, acționarii au o explicație.
„Afirmația că am câștigat cu ușurință contracte publice în primii ani după înființare este o exagerare. (...) Detaliile legate de orice contract câștigat în sectorul public presupune un proces transparent și trasabil guvernat de legile achizițiilor publice”, se menționează în răspunsul Metaminds, fost Nova Tech Integrated pentru Europa Liberă.
În mai 2017, înainte de anunțul privind contractul cu SRI, din firmă iese Răzvan Iulian Băicoianu, și intră Ionuț Marius Marinescu.
Acționariatul rămâne aproape același, direct sau indirect, până în prezent.
Denumirea societății se schimbă în noiembrie 2019, în Metaminds, ca și forma de organizare juridică din SRL în SA.
Ce date manipulează Metaminds, firma foștilor directori ai lui Sebastian Ghiță
Contractul cu SRI, menționat anterior, nu este singurul delicat din punctul de vedere al datelor care sunt manipulate de un terț.
În 2018, STS a cumpărat sisteme de procesare a datelor, cu 1,5 milioane de lei, de la această firmă. Un an mai târziu, APIA plătește 5,9 milioane de lei pentru refacerea totală a arhitecturii hardware la sediul central al instituției.
Și tot în 2019, Ministerul Finanțelor încredințează firmei servicii de securitate a poștei electronice din instituție, pentru 3,7 milioane de lei.
La fel de delicată este și afacerea încheiată în 2020 de Metaminds, cu Ministerul de Finanțe. Firma a furnizat soluții hardware-software pentru efectuarea și restaurarea salvărilor tuturor datelor de la nivelul ministerului. Contractul a fost în valoare de 16,5 milioane de lei.
Despre acest contract, bugetul.ro a scris că a fost câștigat printr-un artificiu. Mai exact, în caietul de sarcini al celor de la Ministerul Finanțelor se cerea versiunea inexistentă a unui soft. Reprezentanții Metaminds, singurii care s-au înscris la licitație au cerut clarificări suplimentare și li s-a răspuns că versiunea pe care ministerul o dorește este, de fapt, una care exista pe piață.
Și implementarea sistemului electronic al dosarelor de la Ministerul Justiției a fost făcută de aceeași firmă, la fel și platforma de schimbare a furnizorului de energie electrică/gaz de la ANRE.
Alte contracte încheiate de Metaminds
- 2021 - 19 milioane de lei. Serviciul de Telecomunicații Speciale - Contract de furnizare „Echipamente și aplicații informatice pentru modernizarea, consolidarea, securitatea cibernetică și reziliența infrastructurii de servicii și comunicații a STS”;
- 2021 - 1,2 milioane de lei. Serviciul de Telecomunicații Speciale - Contract de furnizare echipamente de citire și stocare mail;
- 2021 - 10.8 milioane de lei. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - Realizarea și implementarea unei Platforme online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național;
- 2021 - 6,8 milioane de lei. Institutul Național de Statistică - Sistem integrat it cu servicii accesorii;
- 2021 - 2 milioane de lei. Inspectoratul Național pentru Imigrări - Achiziționarea unor servicii de adaptare a sistemului informatic și infrastructurii IT&C la nivelul I.G.I. pentru operaționalizarea componentei naționale EES;
- 2022 - 16 milioane de lei. Ministerul Finanțelor - Produse și servicii pentru „Implementarea soluției de arhivare electronică a instituției pentru îmbunătățirea interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri în vederea obținerii documentelor din arhiva instituției”;
- 2022 - 9,8 milioane de lei. Serviciul de Telecomunicații Speciale - Contract de furnizare Solutii software si hardware si echipamente pentru „Analiza, protectie si raportare la nivelul infrastructurii ISP a STS”;
- 2022 - Ministerul Justiției - 47 milioane de lei. Achiziție infrastructură hardware şi a software-lui de bază necesară pentru virtualizarea şi centralizarea aplicaţiei ECRIS 4 și implementarea Dosarului Electronic Național;
- 2023 - Ministerul Finanțelor -25,5 milioane de lei. Soluție de securitate Front-End, inclusiv serviciile asociate.
Conducerea Metaminds SA susține, în răspunsul trimis către Europa Liberă, că nu are acces la date reale, ce cad sub incidența legilor și normelor în vigoare, în niciuna dintre fazele de implementare a unui proiect pe care îl derulează.
„Pentru datele legate de contractele în derulare, intern folosim soluții de criptare. Acestea securizează atât accesul neautorizat la respectivele date, cât și ștergerea automată a acestora după scurgerea periodei de implementare a contractelor”, se mai menționează în adresa trimisă de Metaminds.
În 2020, edupedu.ro a scris că o megalicitație de 210 milioane de lei, câștigată de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications a fost subcontractată către Nova Tech Integrated Solutions (38%), Intech Solutions (7,5%) și Croatian Telekom, potrivit datelor publicate în SICAP.
Firmele urmau să informatizeze în 2 ani minimum 2.000 de școli și să doteze cu echipamente wireless 4.500 de unități gimnaziale.
Dacă în 2015, adică în primul an de la înființare, firma declara o cifră de afaceri de 5.2 milioane de lei, un an mai târziu era deja de 5 ori mai mare. Și a urcat constant.
În 2021, Financial Times a clasat compania pe locul 46 în topul afacerilor cu cea mai rapidă creștere din Europa, între 2016 și 2019.
În 2022, Metaminds a avut o cifră de afaceri de 178 de milioane de lei, cu un profit de 8,5 milioane și 36 de angajați. Ceea ce înseamnă o productivitate de aproape 5 milioane de lei, pentru fiecare angajat.
Altă firmă a unor foști acționari și angajați Teamnet, contracte de milioane cu statul
Și alți foști colaboratori ai lui Sebastian Ghiță o duc bine și după ieșirea lui din scena afacerilor cu bani publici.
Firma All Businesses Management a câștigat anul acesta un contract de 6 milioane de lei, cu Direcția de Taxe și Impozite Sector 4, și încă unul, de 2 milioane de lei, cu Arhivele Naționale.
Cu Arhivele Naționale firma a mai colaborat și în trecut. În 2021, pentru 10 milioane de lei, societatea s-a angajat să presteze servicii de conversie digitală a registrelor de stare civilă istorice.
Ce mai face Sebastian Ghiță
Fostul deputat și om de afaceri de succes fost arestat în Serbia în aprilie 2017 în baza unui mandat internațional de arestare emis de Interpol.
Când a fost reținut, avea asupra sa documente false. A fost eliberat pe cauțiune câteva zile mai târziu. Și autoritățile sârbe au deschis o anchetă împotriva sa pentru uz de documente false dar dosarul a fost închis după ce Ghiță a plătit 1,2 milioane de dinari pentru cauze umanitare.
Iar toate încercările autorităților române de a obține extrădarea sa s-au lovit de refuzul instanțelor sârbești. Ultima decizie, din 2018, a Curții de Apel din Belgrad a fost un respingerea definitivă și irevocabilă a cererii de extrădare.
Teoretic, din 2016, Sebastian Ghiță trăiește în Serbia și este un om liber. Pe numele său nu mai există niciun mandat de arestare sau de aducere.
Relațiile lui Sebastian Ghiță cu Serbia sunt speciale tot din perspectiva banilor publici. Firma sa Teamnet a avut deschisă o filială la Belgrad și a avut mai multe contracte cu statul vecin, inclusiv în domenii de apărare. În 2019, Ghiță a anunțat că a cerut și primit azil politic în Serbia. Cu un an înainte, prietenul său Victor Ponta obținuse chiar cetățenia țării vecine.
Presa română a semnalat prezența lui Ghiță în 2020 în Grecia, pe o insulă, dar de atunci nimeni nu pare să mai știe ceva de el.
Și tot o relație specială are All Businesses Management și cu Ministerul Afacerilor Externe. Mai exact, două contracte. Unul de 2 milioane de lei pentru servicii de mentenanță pentru sistemul informatic consular CCSCRS. Al doilea, în parteneriat cu o altă firmă, de 10 milioane de lei, pentru un sistem integrat de alertare personalizată şi actualizare permanentă a indicatorilor de risc pentru destinaţiile de călătorie ale cetăţenilor.
Lovitura adevărată a fost dată, însă, în 2020, când All Businesses Management a obținut un contract uriaș, de 120 de milioane de lei, de la Oficiul Național de Publicitate Imobiliară și de Cadastru, pentru servicii de conversie a cărților funciare. Despre această afacere Riseproject a scris aici.
Firma All Businesses Management a fost înființată în 2017 de Grigore Cristian Cioroboiu. Numele său apare într-o adresă trimisă de Teamnet la Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor, în care reclamă modul de atribuire al unui contract.
Grigore Cioroboiu este menționat ca un expert cu multă experiență în domeniu al firmei.
Mai mult, Cioroboiu figurează pe o platformă socială cu adresa de mail grigore.cioroboiu@teamnet.ro.
Câteva luni mai târziu, în firmă intră și Gheorghe Cristian Stelejan, și acesta un fost asociat al lui Sebastian Ghiță în societatea Teamnet.
Stelejan părăsește acționariatul firmei după câteva luni, iar în 2019 intră un alt asociat. De data aceasta o firmă, Total Pax, societate care apare și ea în acționariatul Teamnet în 2017.
Din 2022, societatea este deținută integral de firma Iron Glass Investments, care îi are acționari pe Gheorghe Cioroboiu, Mihai Vladimir Bârzan, acționar Total Pax și Irinel Florin Georgescu.
Pasiunea lui Cioroboiu pentru foștii acționari Teamnet se manifestă și într-o altă firmă înființată de acesta, Cognos Business Consulting. Primul asociat este același Gheorghe Cristian Stelejan, iar după ieșirea acestuia din firmă, intră în acționariat Siviu Daniel Tătaru, un alt fost acționar Teamnet.
Cognos Business Consulting este deținută acum de Eșanu Ionela Maria, expert la Ministerul Fondurilor Europene, angajată la multe alte firme private, dar și ea tot fost angajat Teamnet.
Anul trecut, firma Cognos Business Consulting a câștigat un contract de consultață de 2,4 milioane de lei cu Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan.
Europa Liberă a solicitat un punct de vedere și firmei All Businesses Management, dar până la publicare nu a primit niciun răspuns.