Un atac rusesc cu rachete a lăsat părți din Kiev fără încălzire și electricitate

Un atac cu rachete asupra Ucrainei a ucis o persoană în orașul Nicolaev și a întrerupt alimentarea cu electricitate și încălzire în unele cartiere ale Kievului.

Un atac cu rachete asupra Ucrainei a ucis o persoană în orașul Nicolaev și a întrerupt alimentarea cu electricitate și încălzire în unele cartiere ale Kievului. Rusia a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra Ucrainei în jurul orei 6.00, ora locală, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

Primarul din Nicolaev, Oleksandr Senkevici, a declarat că un bărbat a murit din cauza rănilor grave după ce atacul a smuls acoperișurile a 20 de case și a deteriorat conductele de gaz și apă din oraș.

Explozii puternice au fost auzite și în capitala Kiev, transmite AFP multe dintre ele provenind de la sistemele de apărare angajate în distrugerea rachetelor.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a declarat că șase persoane au fost rănite. Primarul capitalei ucrainene a mai spus că într-un bloc turn din sudul orașului incendiile au cuprins mai multe etaje și trei persoane au fost spitalizate.

Atacul rusesc cu rachete a avut loc în timp ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, se află în vizită la Kiev. Jurnaliștii AFP au relatat Josep Borel a mers în adăpostul antiaerian al hotelului său în timpul atacului.

Trei persoane au fost, de asemenea, rănite în districtul Nipru din Kiev, o zonă rezidențială de pe malul estic al râului Nipru, unde fragmente de rachete au deteriorat liniile de înaltă tensiune, a spus Klitschko.

Cartierul a rămas parțial fără energie electrică.

În jurul orei 6:00 dimineața, pe 7 februarie, autoritățile ucrainene au emis o avertizare de raid aerian în toate regiunile Ucrainei. Autoritățile locale au raportat lovituri asupra Harkovului, Nicolaev și regiunea Lviv.

Îți mai recomandăm Rusia intensifică bombardarea zonelor civile. Un bebeluș, ucis. Borell și șeful AIEA la Zaporojie

Atacurile de miercuri dimineață vin într-o perioadă a războiului în care Rusia și-a intensificat atacurile pe mai multe fronturi.

Pe 30 ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, de la începutul anului, Rusia a lansat peste 330 de rachete de diferite tipuri și aproximativ 600 de drone de atac deasupra Ucrainei.

Atacurile vin după ce, pe 6 februarie, armata ucraineană a anunțat că un grup al forțelor sale speciale a aruncat în aer o platformă de foraj din Marea Neagră pe care Rusia o folosea pentru a-și spori raza de acțiune a dronelor, notează Reuters.

Într-o declarație pe platforma de mesagerie Telegram, forțele speciale au transmis că echipamentele de pe platformă au fost folosite pentru drone implicate în atacuri asupra infrastructurii critice a Ucrainei și pentru a controla partea de nord-vest a mării.

Operațiunea s-a desfășurat noaptea și a dus la capturarea unor „echipamente inamice importante” și la aruncarea în aer a platformei.

„O operațiune specială de succes a asigurat o mișcare mai sigură a navelor și a limitat capacitățile inamicului în partea de nord-vest a Mării Negre”, a mai transmis armata ucraineană.